Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Douane helpt mee de biodiversiteit in stand te houden!

Datum:

​Wist je dat een exotische soort illegaal meebrengen alles kan doen kantelen? Steeds vaker gaan we op reis, voor ons werk, voor het plezier of gewoon omdat het kan. Hierbij kom je af en toe wel eens in de verleiding om een souvenir van een markt, een stukje wortel aangekocht in een traditionele apotheek, een plant gevonden langs de kant van de weg of een eetbaar product, zoals fruit of vlees, mee naar huis te nemen.

Zonder het goed en wel te beseffen, kunnen deze schijnbaar onschuldige handelingen een negatieve impact hebben op de biodiversiteit in het land dat je bezoekt, maar ook op onze eigen biodiversiteit als je weer thuis bent. Soms wordt hierdoor zelfs de gezondheid van dieren, mensen of planten aangetast. Stel jezelf dus de vraag: 'is het het waard om illegale voorwerpen mee te nemen?'

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zet zich sterk in om het bewustzijn hierover te ontwikkelen. Op het terrein worden controles uitgevoerd dankzij de tussenkomst van onze douanediensten en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), die aan de grenzen staan.

Bezoek zeker eens de instagramaccount van de douane voor enkele foto's en de website van BeBiodiversity voor meer informatie!