Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Douane maakt zich klaar voor de vakantie-uittocht, bereid jezelf ook voor!

Datum:

Vandaag gaven onze collega’s in de luchthaven van Zaventem een voorproefje van hun bagagecontroles in aanwezigheid van de pers. Na 2 zomers overschaduwd door COVID19, trekt het reizen via onze Belgische luchthavens weer op gang, reden te meer om bepaalde regels nog eens op te frissen.

Je bent misschien van plan om bij jouw terugkeer jezelf, vrienden en familie te bedelven onder de souvenirs? Dat kan maar er zijn wel verschillende regels aan verbonden!

Zo moet je rekening houden met:

Van januari tot mei 2022 werden al 130 000 passagiers gecontroleerd op de luchthaven van Zaventem, goed voor uiteindelijk 1041 vastgestelde overtredingen. Het ging hierbij over 252 vaststellingen inzake cash, waarbij telkens een grote hoeveelheid cash niet werd aangegeven.

Ook namaak blijft populair met 23 vaststellingen. Het is belangrijk te beseffen dat de prijs van deze goederen, het gevaar dat zij inhouden, niet kan goedmaken. Denk maar aan brandwonden bij parfums of teddybeertjes die onze strenge Europese regels niet volgen op het vlak van kwaliteit en de veiligheid voor kinderen.

Om al hun taken op de luchthavens uit te voeren heeft de Douane op nationaal niveau om en bij de 212 personeelsleden ter beschikking. Zij staan in voor ieders veiligheid en die van onze economie en mogen te alle tijde passagiers aan een controle onderwerpen.

Voor enkele foto’s van het persevent, kan je een kijkje nemen op onze Instagram-pagina “DouaneBE”.