Het systeem van digitale INF-Inlichtingenbladen (INF SP systeem) kon niet gestart worden op 1 juni 2020

Datum:

België kon, net als andere lidstaten (met name Finland en Nederland), het systeem van digitale INF-inlichtingen (INF-SP systeem) niet starten op 1 juni 2020.

Dit betekent dat de Belgische bedrijven tot nader order (vanaf 01-06-2020) papieren INF’s blijven gebruiken. Deze papieren INF’s worden op de gebruikelijke manier verwerkt. Dit betekent dat in het geval van actieve veredeling EX/IM die in België is begonnen met een verwachte uitvoer (EX) van veredelingsproducten die zijn verkregen uit equivalente goederen, het papieren INF 5 document nog steeds zal gebruikt worden om het recht op plaatsing van de goederen onder AV(IM) aan te tonen. Net als Nederland en Finland streven we er ook naar om in het begin van het najaar het e-INF-systeem te gaan gebruiken voor transacties die in België beginnen.

Op dit moment werken we aan de mogelijkheid om elektronische INF-transacties te verwerken die door andere lidstaten zijn gecodeerd. Hopelijk kunnen we dit binnen enkele weken doen en we zullen u dan ook zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Tot die tijd zijn we echter niet in staat om het elektronische INF te verwerken. Ook hier betekent dit, overeenkomstig het bovenstaande voorbeeld, dat er geen uitgang wordt bevestigd in het e-INF-systeem en dat er ook geen verificatie van het recht om niet-Unie-goederen onder AV te plaatsen na een voorafgaande uitvoer onder AV EX/IM vanuit een andere lidstaat zal worden uitgevoerd vanuit het elektronische INF-systeem.

Onze excuses voor het ongemak dat dit voor u kan veroorzaken, maar de planning van het INF-project en de huidige situatie onder COVID-19 maakten het ook voor België onmogelijk om de deadline van 01-06-2020 te halen.

Voor meer informatie, gelieve de pagina 'Le système des échanges standard (INF)' of 'The INF System for Special Procedures' te raadplegen.