Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

IJsbereiders - Aanpassing van de berekening van het btw-forfait voor 2022

Datum:

De ijsbereiders (F09) kunnen genieten van aanpassingen van de berekening van het forfait voor 2022 om de omzet en de winstmarges aan te passen. Dit omwille van de gevoelige stijging van de prijzen van de gebruikte grondstoffen.

Het forfait van toepassing voor het jaar 2022 wordt gewijzigd in functie van de volgende coëfficiënten en elementen:

  • De forfaitaire omzet door de verkoop van vanille- en smakenijs wordt bekomen door de inkoopprijs van alle producten die bij de bereiding van het vanille-ijs of van het basispreparaat van smakenijs worden gebruikt, te vermenigvuldigen met de coëfficiënt 11,68.
  • Wanneer de belastingplichtige aan het basispreparaat producten toevoegt om aan het ijs een bepaalde smaak of kleur te geven, moet een aanvullende omzet worden berekend. Deze wordt bekomen door de inkoopprijs van de daartoe aangewende producten te vermenigvuldigen met de coëfficiënt 2,12.
  • Wanneer de ijsbereider de producten die in punt 5, b van de regeling worden opgesomd, niet gebruikt bij de bereiding van smakenijs, maar ze achteraf samen met het vanille- of smakenijs levert of opdient, verkoopt hij een specialiteit op basis van consumptie-ijs (bv. dame blanche, brésilienne, pêche melba, enz.). De forfaitaire omzet wegens de verkoop van die specialiteiten wordt bekomen door de totale inkoopprijs van die producten te vermenigvuldigen met de coëfficiënt 1,46.
  • De forfaitaire omzet wegens de verkoop van slagroom wordt bekomen door de totale inkoopprijs van de room, die bij de bereiding ervan wordt gebruikt, te vermenigvuldigen met de coëfficiënt 4,69.

Deze aanpassingen van de berekening van het forfait kunnen worden overgenomen in de vakken 64 en 49 van de aangiften van het 4de kwartaal 2022 of van het 1ste kwartaal 2023.