Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Mededeling preferentiële oorsprong: goedkeuring nieuwe pan-Euro-mediterrane conventie (PEM)

Datum:

Op 7 december 2023 heeft het Gemengd Comité PEM de nieuwe en gemoderniseerde oorsprongsregels goedgekeurd die tot doel hebben de handel tussen de Europese Unie en de buurlanden in de pan-Euro-mediterrane (PEM) regio te bevorderen. De herziene regels – die nu al bij wijze van overgang parallel kunnen worden toegepast door verschillende partnerlanden – worden verankerd in een nieuwe conventie die de huidige Regionale Conventie van 26 februari 2013 zal vervangen.

Deze nieuwe oorsprongsregels zullen vanaf 1 januari 2025 worden toegepast. De preferentiële handelsovereenkomsten tussen de 24 PEM-handelspartners worden gemoderniseerd door middel van een verwijzing naar de nieuwe conventie. De tekst hiervan zal begin 2024 worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU.

Deze wijziging van de oorsprongsregels heeft betrekking op 24 partijen bij de PEM-overeenkomst: de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, de Faeröer, Turkije, Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina (deze benaming mag niet worden uitgelegd als een erkenning van een staat Palestina en laat de individuele standpunten van de lidstaten over deze kwestie onverlet), Georgië, de Republiek Moldavië, Oekraïne, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo.

Het Gemengd Comité PEM is ook overeengekomen om het gebruik van elektronische certificering van oorsprong (EUR.1) te ontwikkelen met het oog op verdere vereenvoudiging van de douaneformaliteiten.

Lees eveneens het volledige persbericht op de website van DG TAXUD.(alleen in het engels)

AAD&A – Centrale Administratie – Departement Wetgeving – Dienst Douane
E-mail: da.lex.douane@minfin.fed.be 
Referentie: EOS – DD 020.019