Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Pas op voor namaakproducten tijdens Black Friday!

Datum:

Ter gelegenheid van Black Friday, het moment bij uitstek voor online koopjes, herinneren Vincent Van Peteghem, minister van Financiën, en Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane, consumenten eraan dat je online niet zomaar alles mag kopen.

Sommige producten, zoals namaakgoederen, zijn gevaarlijk voor je portemonnee, de economie, je veiligheid of het milieu.

Naast de potentiële risico's die namaak met zich meebrengt, heeft het ook een negatieve impact op onze Belgische economie.

Als de douane vermoedt dat je pakket namaakgoederen bevat, neemt ze de goederen in beslag en beslist de merkeigenaar wat er met je pakket gebeurt. Als ze vragen om de goederen te vernietigen, zal jij als koper de kosten dragen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot gevangenisstraf of een boete.

Een andere bedreiging voor onze economie is de onderwaardering van goederen. In dit geval kent de verkoper buiten de EU een lagere waarde toe aan zijn geïmporteerde goederen dan de werkelijke waarde, om zo een deel van de btw en de douanerechten te ontduiken en de goederen tegen een gunstige prijs aan te bieden. 

Als je goederen buiten de EU koopt, betaal je btw over al je aankopen, en als je pakket meer dan € 150 kost, komen er ook douanerechten en administratiekosten van de post en de koerier bij. Denk dus goed na voordat je goederen van buiten de EU koopt.

En onthoud: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook!

Lees meer in het persbericht en op onze Instagram-account.

Ga voor meer informatie over de regels voor online aankopen naar onze website.