FAQ BOW 2.0

Algemeen

  • Veranderen de validatieregels?

    Omzeilbare fouten verdwijnen, er wordt enkel gewerkt met blokkerende fouten of met waarschuwingen. Bijkomend worden de validatieregels in hun geheel herwerkt met het oog op meer duidelijkheid en vereenvoudiging.

  • Welke gegevens moet ik verplicht versturen?

    De gegevens zoals vermeld in de berichten aan schuldenaars blijven verplicht aan te geven. Voor een vlotte verwerking van de fiche en het toekennen aan het juiste dossier, raden we aan de fiche zo volledig mogelijk in te dienen, indien mogelijk inclusief de niet-verplichte velden.

  • Is er een overgangsperiode?

    Fiches voor inkomstenjaar 2026 moeten via de nieuwe toepassing ingediend  worden, die voor oudere inkomstenjaren in de oude toepassing.

  • Moet ik Java gebruiken?

    Voor de nieuwe toepassing is er geen Java vereist.

  • Blijft er een online validatiemodule beschikbaar?

    Er zal geen downloadbare validatiemodule meer beschikbaar zijn. U kunt wel, indien gewenst, de validatieregels aftoetsen door een testbestand te sturen in de toepassing.

  • Moet ik de fiches opeenvolgend nummeren?

    Neen, het is niet meer verplicht om opeenvolgende fiches te nummeren.

  • Wordt er een globale brochure voorzien voor BOW 2.0? Zo ja, wanneer mag ik die verwachten?

    De globale brochure voor BOW 2.0 zal gepubliceerd worden in december, zoals elk jaar. Dit omdat wij rekening moeten houden met de wetswijzigingen die nog tot het einde van het jaar kunnen doorgevoerd worden.

  • Is er een demo beschikbaar en zo ja, waar kan ik die terugvinden?

    De definitieve demo wordt ten laatste begin 2027 gepubliceerd. Voordien worden via verschillende kanalen demo's van de toepassing voorzien.

  • Wordt er gebruik gemaakt van mandaten, zoals in andere toepassingen van de FOD Financiën?

    Neen, er wordt niet gewerkt met mandaten. Het huidige rollenbeheer blijft van toepassing.

  • Zijn er nog wijzigingen mogelijk voor vorige inkomstenjaren?

    Ja, het blijft mogelijk om voor de vorige inkomstenjaren wijzigingen in te dienen. De oude toepassing wordt in stand gehouden zodat er nog voor een beperkt aantal inkomstenjaren wijzigingen kunnen worden doorgevoerd door het inladen van .XML-bestanden of correcties via de schermen. Vanaf inkomstenjaar 2026 moet dit via de nieuwe schermen gebeuren.

Attest 281.86 - Kinderopvang

Voor de attesten kinderopvang was het niet mogelijk om in het .XML-bestand meer dan 4 dagtarieven te vermelden per fiche. Als er meer nodig waren, moesten er bijkomende fiches gecreëerd worden. Is dit nog steeds het geval of kan ik alle tarieven opnemen?

Het aantal periodes blijft beperkt tot 4, zoals bepaald in het officieel modelattest. U kunt dus 4 periodes in de fiche opnemen. Als u meer dan 4 periodes moet indienen, maakt u een bijkomende fiche op.

Attest 281.25 - Terugvorderingen van in een vorig jaar ten onrechte betaalde bedragen

Blijft de corrigerende fiche 281.25 bestaan?

De fiche 281.25 blijft nog enkele jaren bestaan, zodat rechtzettingen voor de voorgaande jaren mogelijk blijven. Vanaf inkomstenjaar 2026 moet de correctie echter in de fiche zelf gebeuren als duidelijk wordt  aangeduid dat het gaat over een corrigerende fiche.
 

Formaat van de gegevens

  • Is het verplicht om een adres op te splitsen in straat, nummer en bus? Of is het technisch mogelijk om nummer en bus leeg te laten en alles in de zone 'straat' te vermelden?

    Gegevens moeten waar mogelijk worden opgesplitst. Waar dit niet mogelijk is, moet het volledige adres worden ingevoerd in de eigenschap ‘s’, die correspondeert met de straat.

  • Blijven de .XML-tags dezelfde?

    In plaats van te werken met XML-tags om de verschillende zones te definiëren, gebruikt het nieuwe systeem JSON-eigenschappen die voor de meeste zones bestaan uit een numerieke code van vier cijfers. Deze numerieke code blijft identiek aan die in de XML-tags voor de meeste zones. Bijvoorbeeld, zone 2.060 van formulier 281.10, die werd gedefinieerd door de tag 'f10_2060_gewonebezoldigingen' in XML, wordt nu gedefinieerd door de eigenschap '2060' in JSON.

  • Ligt de volgorde van de tags ($s, k, ln, fn,…) zoals opgenomen in de schema's vast? Moet ik de verplichte zones eerst noteren en vervolgens de facultatieve zones?

    De orde van de tags is vrij te kiezen. U kunt eerst de verplichte zones opnemen, gevolgd door de facultatieve zones, maar dit is niet verplicht.
     

  • Wat wordt er bedoeld met een 'unieke referte'?

    Elke fiche moet over een unieke key beschikken om dubbele indiening van de fiche te voorkomen. Die unieke key heeft als voordeel dat een gebruiker op eenvoudige wijze de juiste fiche kan aanpassen indien gewenst.

  • Kan ik als verzender aan een entiteit (schuldenaar of begunstigde) meerdere eigen referenties toekennen of moet die op het niveau van de verzender uniek zijn per entiteit en per persoon?

    De verzender kan aan een entiteit meerdere referenties toekennen, dit zowel voor schuldenaars als begunstigden. De entiteiten worden per afzender opgeslagen zodat fiches door geen enkele andere afzender kunnen worden overschreven.  
     

  • Hoe kan een organisatie met meerdere afdelingen en/of softwareprogramma's voor dezelfde schuldenaar en eenzelfde begunstigde, meerdere fiscale fiches via twee onafhankelijke systemen indienen?

    U maakt best het onderscheid door het gebruik van een andere prefix in de referentie van de schuldenaar.
     

  • Kan ik nog steeds .XML-bestanden indienen?

    .XML-bestanden kunnen nog een beperkt aantal jaren worden ingediend in de oude toepassing, zijnde inkomstenjaar 2024 en vroeger. Vanaf inkomstenjaar 2026 zijn enkel JSON Lines bestanden toegestaan.


     

  • Mag ik negatieve bedragen of '0' gebruiken voor niet-ingevulde velden?

    Negatieve bedragen zijn niet toegestaan. Evenmin is het weinig zinvol om lege velden aan te vullen met '0', aangezien '0' in sommige velden een andere betekenis heeft en dus niet slaat op een 'leeg' veld.
     

  • Kan er ieder jaar een geheel van entiteiten worden verstuurd?

    Ja, het is mogelijk jaarlijks het geheel van entiteiten te sturen. Het is ook mogelijk dit geheel opnieuw te versturen wanneer een update nodig is.

Fouten

  • Wat gebeurt er als een bulk-zending fouten bevat? Moet ik dan de volledige zending opnieuw versturen?

    Als uw zending fouten bevat, dan wordt uw zending geweigerd. Wanneer de zending wordt geweigerd, dan moet u die, na correctie, opnieuw volledig versturen.

  • Hoe kan ik 2 fiches indienen voor dezelfde schuldenaar, begunstigde en typefiche? Wat vervangt het systeem van 'divisie'?

    Dit kunt u doen door gebruik te maken van een verschillende fichereferentie. Als er voor de schuldenaar verschillende locaties van toepassing zijn, is het nuttig per locatie een verschillende referentie van die schuldenaar aan te maken.

  • Wordt de referentie van de fiche meegegeven bij een error?

    De referentie van de fiche zal ook beschikbaar zijn in het feedbackbericht.
     

Indiening

  • Mag de preambule als het ware 'dagelijks' verstuurd worden?

    De preambule kan dagelijks worden verstuurd. We raden u aan niet iedere dag de volledige portfolio aan entiteiten opnieuw in te laden, maar alleen maar de wijzigingen.

    • Als er geen wijziging in de preambule is, verandert er niets aan de ingezonden gegevens.
    • Als er wel een wijziging in de preambule is, met name extra gegevens, dan worden die extra gegevens gecreëerd.
    • Als er een gegeven wegvalt in de preambule:
      • bijvoorbeeld wegvallen entiteit: de bestaande fiches blijven behouden, net als als de entiteiten die gelinkt zijn aan de entiteiten. Maar de key die geschrapt werd in die geschrapte entiteit, kunt u niet meer hergebruiken aangezien die op non-actief werd gezet.
      • bijvoorbeeld schrappen adres: dit is een wijziging die wordt doorgevoerd als zijnde een update van de entiteit, maar de oorspronkelijke fiches met de bijhorende gegevens van de entiteit blijven behouden.
         
  • Op welke manier kan er feedback over de zending opgevraagd worden?

    Er wordt niet langer een automatische mail gegenereerd. U kunt ten allen tijde de feedback in de toepassing opvragen. Als u over dezelfde rol beschikt, kunt u ook feedback opvragen over fiches die eerder door een collega werden ingediend.
     

  • Is het nog steeds mogelijk om fiches in te laden zoals nu, zonder gebruik te moeten maken van API?

    Ja, het blijft nog steeds mogelijk om fiches in te dienen via de toepassing, ofwel via verzending van een file ofwel via codering in de schermen.
     

  • Als ik kies om de preambule en fiches apart te versturen, moet ik dan wachten met het versturen van de fiches tot de preambule geaccepteerd werd?

    Dit kunt u voorkomen door de preambule en de fiches in één bestand te plaatsen. Wanneer u ze afzonderlijk wilt indienen,  raden wij u aan om te wachten op de acceptatie van de preambule alvorens de fiches te verzenden, aangezien deze fiches verwijzen naar de gegevens uit de preambule.

  • Is er al meer informatie gekend over API?

    De ontwikkelingen voor de opstart van API zijn nog in volle gang. Van zodra de technische ontwikkelingen gevalideerd worden, publiceren we de nodige informatie op onze website.
     

  • Blijven grote zendingen mogelijk? Verdwijnt het .XML-bestand?

    Het zenden van grote bestanden blijft mogelijk. Die zendingen moeten in JSON Lines opgesteld worden. De zendingen type .XML verdwijnen dus wel vanaf inkomstenjaar 2026.
     

  • Is het mogelijk om .XML om te zetten naar .JSONlines?

    Neen, er is geen conversiemodule voorzien. Daarom gaat u best tijdig met de aangeleverde bestanden aan de slag.

  • Hoe kan ik het onderscheid maken tussen testbestanden en gewone bestanden?

    U moet in uw bestand geen wijziging aanbrengen voor het uitvoeren van een test, maar enkel gebruik maken van een daarvoor voorziene knop.

Wijziging

  • Wordt een wijzigende fiche altijd als een 'vervangt en vernietigt voorgaande' fiche beschouwd?

    Met het doorgeven van een wijzigende fiche, wordt de oude fiche gedesactiveerd en de nieuwe geactiveerd. Het zal wel mogelijk zijn om de initiele fiche te consulteren. 

  • Moet er een referentie worden gegeven van de oorspronkelijke zending om correcties te kunnen doen?

    Neen, u moet niet meer verwijzen naar de originele zending om wijzigingen te doen. Het is de referentie naar de fiche die het mogelijk maakt om de juiste fiche te identificeren die gewijzigd moet worden. 

Hulp nodig?

Bij wie kan ik terecht voor inhoudelijke, technische of andere vragen?

U kunt steeds met onze dienst Belcotax-on-web contact opnemen. We zorgen dat die vragen zo vlug mogelijk worden behandeld.