Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Check inhoudingsplicht

Inhoudingsplicht is nu snel en mobiel te checken

De Belgische wet voorziet dat ondernemingen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van hun medecontractanten voor werken in onroerende staat – zoals bouw, elektrotechniek, schoonmaak en onderhoud (sinds 1978)– of activiteiten in de bewakings- of vleessector (sinds 2013).

Heeft de (onder)aannemer met wie u een contract afsluit schulden bij de fiscus of de sociale zekerheid? Dan kunnen de FOD Financiën en de RSZ de opdrachtgever hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de schulden, tenzij die de inhoudingsplicht op facturen strikt respecteert en correct aan de RSZ en de FOD Financiën doorstort.

De inhoudingsplicht op facturen controleren

U moet nagaan of de inhoudingsplicht op facturen geldt wanneer u een contract afsluit, en bij de betaling van elke factuur die u krijgt voor de werken. Er is een inhouding van 15% op het factuurbedrag (exclusief BTW) bij inhoudingsplicht voor de FOD Financiën, en van 35% van het factuurbedrag (exclusief BTW) bij inhoudingsplicht voor de sociale zekerheid.

Met de nieuwe mobiele onlinedienst ‘Check inhoudingsplicht’ kan iedereen de inhoudingsplicht voor een onderneming uit de betreffende sectoren controleren. De onlinedienst geeft informatie in real-time, zonder financiële details. Voortaan wordt actuele informatie van de RSZ en de FOD Financiën samen in één overzichtelijk scherm gepresenteerd. In een oogopslag toont de onlinedienst of u voor de onderneming een inhouding moet doen op de facturen voor werken zoals hierboven beschreven.

De mobiele onlinedienst is beschikbaar op www.checkinhoudingsplicht.be en op de pagina Inhoudingsplicht van dit portaal.

Benieuwd naar een demo van deze onlinedienst? Bekijk dan zeker ons YouTube-filmpje Youtube - Nieuw venster.