Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Professionele diesel

"PDIE" de online applicatie voor professionele diesel.

1. Belgische aanvragers

Belgische aanvragers kunnen via de online applicatie PDIE de aangiftes voor de terugbetaling van accijnzen voor professionele diesel online indienen en consulteren.

Om toegang te krijgen tot de applicatie moet u in het systeem "Rollenbeheer" van FedICT uw gebruikers het profiel 'Professionele diesel' toekennen. De rol 'Professionele diesel' kan toegekend worden door de toegangsbeheerder binnen een bedrijf.

De handleiding over de applicatie PDIE vindt u  hier (PDF, 666.91 KB).

De verplichting om aanvragen digitaal in te dienen is op 1 juni 2024 van kracht geworden. De AAD&A voorziet in een overgangsperiode tot het einde van het jaar. Bijgevolg zal het nog steeds mogelijk zijn om de terugbetalingsaanvraag op papier in te dienen tot 31 december 2024. De aanvragers worden aangeraden om nu reeds gebruik te maken van de online applicatie PDIE.

2. Communautaire aanvragers

Buitenlandse bedrijven kunnen hun aangifte online indienen via de applicatie PDIE 2.

De toegang tot deze applicatie wordt beveiligd via een authenticatiesysteem. Bij een eerste aanmelding zal u automatisch omgeleid worden naar de Forreg-applicatie. In de Forreg-applicatie moet u alle relevante informatie meedelen om u als niet-inwoner van België te identificeren. Hierdoor kan dan de koppeling gemaakt worden tussen een natuurlijke persoon (die een aanvraag indient) en de rechtspersoon waarvoor hij werkt.

Meer info over de procedure vindt u hier (NL (PDF, 849.77 KB)(This hyperlink opens a new window) en ENG (PDF, 620.14 KB)(This hyperlink opens a new window)).

Voor mandatarissen is een gelijkaardige procedure voorzien (NL (PDF, 50.34 KB)(This hyperlink opens a new window) en ENG (PDF, 49.61 KB)(This hyperlink opens a new window)).

Als u als communautaire eindgebruiker de online applicatie PDIE 2 gebruikt moet u uw terugbetalingsaanvraag niet meer zelf afdrukken en opsturen naar de dienst Professionele diesel. Uw aanvraag wordt online ingediend.

De verplichting om aanvragen digitaal in te dienen is op 1 juni 2024 van kracht geworden. De AAD&A voorziet in een overgangsperiode tot het einde van het jaar. Bijgevolg zal het nog steeds mogelijk zijn om de terugbetalingsaanvraag op papier in te dienen tot 31 december 2024.

De aanvragers worden aangeraden om nu reeds gebruik te maken van de online applicatie PDIE 2. Indien u nog geen toegang hebt tot PDIE 2 dient u zich zo snel mogelijk te registreren via de FORREG-applicatie.

3. Meer informatie

Contact & Helpdesk: da.diesel.brussels@minfin.fed.be