Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Hoe exporteren vanuit een Belgische zeehaven

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten waardoor de goederen die de EU verlaten met bestemming Verenigd Koninkrijk onderworpen zijn aan douaneformaliteiten, controles en eventueel andere maatregelen.

Uniegoederen die het douanegebied verlaten, worden onder de regeling uitvoer geplaatst. Wanneer niet-Uniegoederen het douanegebied verlaten, wordt een aangifte tot wederuitvoer ingediend.

Voor de goederen die het douanegebied verlaten wordt een aangifte vóór vertrek ingediend binnen een bepaalde termijn bij het bevoegde douanekantoor van uitvoer. Op basis van deze aangifte wordt een risicoanalyse voor veiligheidsdoeleinden verricht. Indien er geen douaneaangifte of aangifte tot wederuitvoer werd ingediend voor het vertrek van de goederen, wordt bij het douanekantoor van uitgang een summiere aangifte bij uitgaan ingediend.

Goederen die het douanegebied verlaten zijn onderworpen aan douanetoezicht en worden bij uitgaan naar het douanekantoor van uitgang aangebracht. Na eventuele controle kunnen de goederen door het douanekantoor van uitgang worden vrijgegeven. Wanneer de goederen zijn vrijgegeven voor uitgaan, houdt het douanekantoor van uitgang er toezicht op totdat zij het douanegebied hebben verlaten.

 Brexit export flow maritiem (non-transit) (PDF, 178.51 KB)