Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Douanewaarde

De douanewaarde van de ingevoerde goederen is een van de drie belastingelementen die de basis uitmaken voor de vaststelling van de douaneschuld. Het is de waarde die goederen hebben aan de buitengrens van de EU.

In de meeste gevallen betaalt u ‘ad valorem’ invoerrechten (= heffing naar waarde) voor de goederen die u importeert van buiten de EU. De AAD&A heft in dit geval een percentage aan invoerrechten over de douanewaarde van de ingevoerde goederen.

De douanewaardebepaling heeft tot doel een juiste heffing van het recht bij invoer te bekomen (fiscaal aspect) maar ook de loyale importeur te beschermen tegen oneerlijke concurrentie (sociaal-economisch aspect).

Indien op het tijdstip van de aangifte bepaalde informatie ontbreekt die het vaststellen van de douanewaarde onmogelijk maakt, kunnen operatoren een vergunning vereenvoudigde douanewaarde (CVA) aanvragen.

Met een Beschikking douanewaarde kunnen operatoren rechtszekerheid vragen aan de AAD&A over de douanewaardebepalingsmethode om de douanewaarde te bepalen. Dit biedt hen eveneens de rechtszekerheid dat men voldoet aan de regelgeving.

Verdere informatie in verband met douanewaarde, CVA, beschikkingen douanewaarde en een FAQ vindt u in onderstaande rubrieken.