Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Algemene info EORI

Procedure vóór de aanvraag van een EORI-nummer

Als u een marktdeelnemer bent die zijn statutaire zetel of hoofdbestuur in België heeft, kunt u de geldigheid van uw EORI-nummer gemakkelijk verifiëren in online EORI-gegevensbank, die beschikbaar is op de website van TAXUD.

Gelieve de volgende stap-voor-stap procedure te volgen:

  1. Bij voorbeeld: uw KBO-nummer (Kruispuntbank van Ondernemingen) is 0123.456.789.
  2. Uw EORI-nummer zou als volgt zijn: BE0123456789 (geen spaties, geen punten) 
  3. U gaat naar de online EORI-gegevensbank
  4. U voert uw EORI-nummer in (in ons voorbeeld is het EORI-nummer BE0123456789)
  5. Als de volgende boodschap verschijnt: "This EORI number is valid.", betekent het dat uw EORI-nummer is geactiveerd en dat u geen nieuwe aanvraag hoeft in te dienen. Gelieve om naar punt 7 te gaan.
  6. Als de volgende boodschap verschijnt: "This EORI number is not valid.", betekent het dat uw EORI-nummer niet geactiveerd is en dat u een EORI-nummer moet aanvragen voor douanedoeleinden via het formulier  AANVRAAG/BE/EORI/A3 (PDF, 85.8 KB).
  7. Als de naam en het adres ontbreken en u deze wilt publiceren, gelieve dan het formulier  TOELATING/EORI/A2 (PDF, 79.85 KB) in te vullen.

Formulieren

Om een EORI-nummer te activeren, gelieve één van de onderstaande formulieren in te vullen:

  •  AANVRAAG/BE/EORI/A3 (PDF, 85.8 KB) - Aanvraagformulier voor een EORI-nummer voor een marktdeelnemer die zijn hoofdbestuur of gewone verblijfplaats in België heeft.
  •  AANVRAAG/NIET-EU/EORI/A4 (PDF, 217.98 KB) - Aanvraagformulier voor een EORI-nummer voor een marktdeelnemer die zijn statutaire zetel of hoofdbestuur in een derde land heeft en die zijn eerste douaneverrichtingen (een aangifte indienen of een beschikking vragen) in België wil uitvoeren OF die een vaste inrichting in België heeft. Dit formulier is ook beschikbaar in het Engels:  APPLICATION/NON EU/EORI/A4. (PDF, 248.11 KB)

Om uw toelating te geven voor de publicatie van EORI-gegevens, gelieve het onderstaande formulieren in te vullen:

  •  TOELATING/EORI/A2 (PDF, 79.85 KB) - Formulier waarmee een marktdeelnemer of een andere persoon dan een marktdeelnemer (particulier) met een geldig EORI-nummer toelating verleent om bepaalde informatie (naam en adres) uit de online EORI-gegevensbank te publiceren.

Opgelet! Dit formulier moet enkel ingediend worden indien met de eigenlijke aanvragen voor een EORI-nummer via de aanvraagformulieren A3 of A4 er geen toelating tot publicatie van deze gegevens was toegekend en men dit wenst te wijzigen.


Om de vestiging in het douanegebied van de Unie te registreren voor een persoon die zijn statutaire zetel of hoofdbestuur in een derde land heeft, gelieve het onderstaande formulier in te vullen:

 EU VESTIGING (PDF, 173.81 KB) - Aanvraagformulier tot registratie voor een marktdeelnemer (die reeds een EORI-nummer heeft dat door België is afgegeven) die zijn statutaire zetel of hoofdbestuur in een derde land heeft maar die beschikt over een vaste inrichting in België. Dit formulier is ook beschikbaar in het Engels:  EU ESTABLISHMENT (PDF, 234.04 KB).

Opgelet! Indien de aanvrager in het douanegebied van de Unie is gevestigd via een vaste inrichting in een andere lidstaat dan België, is hij verplicht een EORI-nummer aan te vragen in die lidstaat.
 

Verdere vragen?

Gelieve onze FAQ EORI en de website van de Europese Commissie te raadplegen.

Gelieve ook de volgende documenten te bekijken:

Contact

Als u echter nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de EORI-cel via het volgende e-mailadres: EORI.be@minfin.fed.be.

Bedankt om in dit verband de Helpdesk PLDA niet te contacteren.