Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Inleefstage 2018

Op 30 november 2017 sloten twee bedrijven, DSV Solutions NV en SCOTT (Europe) Distribution Center NV, de eerste stagecontracten af samen met de douane om wederzijdse inleefstages te officialiseren. Het gaat hierbij om een pilootproject waaraan enkele bedrijven deelnemen om het AEO-partnership te versterken en tegelijkertijd het concept van co-creatie verder uit te bouwen.

Medewerkers van de douane gaan op inleefstage bij privébedrijven, maar mensen uit het bedrijfsleven kunnen ook kennis opdoen bij de douane. In beide gevallen worden er heel duidelijke en waterdichte afspraken gemaakt over de vertrouwelijkheid van deze kennis. Net om deze vertrouwelijkheid te garanderen werd het pilootproject gestart met AEO-partners (authorised economic operators).

De douane en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven hebben dit nieuwe concept de voorbije maanden samen verder uitgewerkt. De douane wil hiermee een beter inzicht verwerven in de werking van bedrijven maar ook wederzijds begrip nastreven. Zo kan het voor de douane belangrijk zijn om zicht te krijgen op de werking van diensten die met hen in aanraking komen, terwijl stagiairs uit het bedrijfsleven bij de douane verschillende departementen doorlopen om zo een breed zicht te krijgen op de werking en de cultuur van deze overheidsdienst.

Na het doorlopen van de stage, die maximaal 2 weken kan duren, stelt de stagiair een verslag op over zijn nieuw opgedane kennis en ervaringen. Op 4 december 2017 startte de eerste piloot tussen de douane en DSV Solutions. Eind februari, wanneer de eerste pilootstages afgelopen zijn, herbekijken alle partijen de meerwaarde van dit projec­­­­t.