Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Brexit

Doordat het Verenigd Koninkrijk nooit deel uitmaakte van de Schengenakkoorden, waren we al gewoon om onze identiteitskaart aan de grenspolitie te tonen als we het Kanaal overstaken. Na de Brexit stapt het VK uit de Europese Unie, waardoor ook aan het vrije verkeer van goederen en reizigers een einde komt. De douanediensten van de Europese lidstaten zullen reizigers van en het Verenigd Koninkrijk (met uitzondering van Noord-Ierland) op dezelfde manier behandelen als verkeer met pakweg de Verenigde Staten, Egypte of Thailand. In het station van Brussel-Zuid zal je naast politie ook douanediensten tegenkomen.

Sinds 1 januari 2021, is het VK geen lidstaat meer en zijn de maximale hoeveelheden van bijvoorbeeld alcohol of sigaretten een stuk lager dan de hoeveelheden die u voorheen mocht meebrengen. Ook mag je bijvoorbeeld geen vleesproducten meenemen en dienen grote hoeveelheden cash geld aangegeven te worden. De do's en don'ts vind je in onze  folder Wijs op Reis (PDF, 3.32 MB). Het Verenigd Koninkrijk (met uitzondering van Noord-Ierland, dat nog steeds als een deel van het douanegebied van de EU wordt beschouwd) hoort na de Brexit in de categorie “derde landen” van de folder.

Voor de Verenigd Koninkrijk-onderdanen (met uitzondering van Noord-Ierland) die terugkeren na hun verblijf in België, kan in bepaalde gevallen de btw op aankopen in België gerecupereerd worden.

De Europese Unie legt ook strenge regels op voor het reizen met huisdieren. De douane heeft er samen met het FAVV voor gezorgd dat honden en katten vanaf nu ook kunnen worden meegebracht op de luchthavens van Deurne en Wevelgem, maar ook via de car ferry in Zeebrugge. Let er zeker op dat je viervoeters gevaccineerd zijn indien je ze meeneemt naar het Verenigd Koninkrijk want vanaf de Brexit is dat ook voor hen een reis buiten de Europese Unie.

Meer info vind je in onze brochure " Wijs op reis (PDF, 3.32 MB)" of bij het FAVV.