Welke douaneformaliteiten moet ik vervullen als ik een voertuig in een andere Europese lidstaat koop en het in België wil inschrijven?
Je hebt eindelijk je droomvoertuig gevonden waar je al zo lang naar op zoek was! Je koopt het aan als particulier, maar het enige ‘obstakel’ dat je nog moet overwinnen, is dat voertuig vanuit de andere EU-lidstaat naar België brengen om het vervolgens op jouw naam in te schrijven.
Van zodra je het voertuig binnenbrengt in België moet je aangifte doen bij de douane. Dat kan eenvoudig via de E705-applicatie op My Minfin --> Mijn fiscaliteit. Als je dat wenst kan je het voertuig ook aangeven bij een douanehulpkantoor naar keuze. De bevoegde hulpkantoren vindt je terug in de volgende lijst (PDF, 181.97 KB).
Wanneer je je wagen in een andere lidstaat van de EU koopt, moet je weten dat de btw-wetgeving een onderscheid maakt tussen
Opgelet! Het gaat hier niet om een voertuig dat je in België invoert omdat je verhuist.
Je koopt een nieuwe personenwagen en wil deze inschrijven in België?
WAT IS DE DEFINITIE VAN EEN 'NIEUWE ' PERSONENWAGEN?
Op basis van de btw-wetgeving wordt een personenwagen als nieuw beschouwd als:
- De levering binnen de 6 maanden na de eerste ingebruikname plaatsvindt.
EN/OF
- Als de personenwagen maximum 6.000km heeft afgelegd op het tijdstip van levering.
Een voertuig wordt dus als nieuw beschouwd van zodra aan één van deze 2 voorwaarden is voldaan.
WELKE DOCUMENTEN MOET IK BIJVOEGEN OF VOORLEGGEN? (BIJ AANGIFTE IN HET DOUANEHULPKANTOOR MOETEN DE ORIGINELE DOCUMENTEN VOORGELEGD WORDEN)
- De aankoopfactuur (verkoper is btw-belastingplichtige) of het aankoopbewijs (verkoper is een particulier) en eventuele andere handelsdocumenten.
- Het kentekenbewijs, indien het reeds bestaat. Opgelet! Indien het buitenlands kentekenbewijs uit meerdere delen bestaat, moet je alle delen voorleggen.
De persoon die zich aan het loket aanmeldt, moet zijn identiteit bewijzen. Als de koper van het voertuig zich laat vertegenwoordigen, moet hij/zij een volmacht geven.
WELKE BELASTING BETAAL IK AAN DE BELGISCH DOUANE?
Je betaalt in principe 21% btw.
Zodra je de btw betaald hebt, verzendt de douane een E705 en geeft jou hiervan een bewijs. Als je het voertuig aangeeft via de E705-applicatie kan je dat bewijs afdrukken nadat de douane de E705 verzonden heeft.
Je koopt een niet-nieuwe personenwagen en wil deze inschrijven in België?
WAT IS DE DEFINITIE VAN EEN 'NIET-NIEUWE' PERSONENWAGEN?
Op basis van de btw-wetgeving wordt een personenwagen als niet-nieuw beschouwd als:
- De levering meer dan 6 maanden na de eerste ingebruikname plaatsvindt.
EN
- De personenwagen meer dan 6.000km heeft afgelegd op het tijdstip van levering.
WELKE DOCUMENTEN MOET IK VOORLEGGEN? (BIJ AANGIFTE IN HET DOUANEHULPKANTOOR MOETEN DE ORIGINELE DOCUMENTEN VOORGELEGD WORDEN)
- De aankoopfactuur (verkoper is btw-belastingplichtige) of het aankoopbewijs (verkoper is een particulier) en eventuele andere handelsdocumenten.
- Het buitenlands kentekenbewijs. Opgelet! Indien het buitenlands kentekenbewijs uit meerdere delen bestaat, moet u alle delen voorleggen.
De persoon die zich aan het loket aanmeldt, moet zijn identiteit bewijzen. Indien de koper van het voertuig zich laat vertegenwoordigen, moet hij/zij een volmacht geven.
BETAAL IK BTW AAN DE BELGISCHE DOUANE?
- Indien de verkoper een btw-belastingplichtige is:
Er is in België geen btw verschuldigd, maar wel in de lidstaat van aankoop. U moet de btw aan de verkoper betalen. Het tarief is dat van de lidstaat waar je de wagen aankoopt. Indien je de personenwagen aankoopt bij een garagist kan de btw in bepaalde gevallen berekend worden over de winstmarge van de verkoper.
- Indien de verkoper een particulier is:
Er is geen btw verschuldigd, noch in België noch in de lidstaat van aankoop.
Na het voorleggen van bovenvermelde documenten verzendt de douane een E705 en geeft jou hiervan een bewijs. Als je het voertuig aangeeft via de E705-applicatie kan je dat bewijs afdrukken nadat de douane de E705 verzonden heeft.
Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren.