Pakketten verzenden en ontvangen

Goederen worden steeds vaker op het internet aangekocht en per post verstuurd. Maar soms ontvangt u ook pakjes en zendingen die u in het buitenland heeft gekocht of die via de post- of een koeriersbedrijf als cadeau worden verzonden.

In bepaalde gevallen stelt u tot uw spijt vast dat de douane uw pakket “blokkeert” of dat u aan de koerier of postbode douanekosten moet betalen. 

Bekijk in dit geval zeker de volgende rubrieken:

Let op de herkomst van de goederen

Wanneer u via internet, per post, per telefoon, … goederen aankoopt in het buitenland, check dan zeker het land van verzending van deze goederen:

  • Douanerechten en btw zijn enkel in het spel voor goederen die van buiten de Europese Unie worden verzonden naar een Europese lidstaat. Binnen de EU zijn geen douanerechten en is de factuur inclusief btw.
     
  • Het land waaruit de goederen IN WERKELIJKHEID worden verzonden staat niet altijd vermeld. De goederen die u online aankoopt, kunnen uit China of uit de Verenigde Staten komen, en u zal dan invoerrechten en/of btw moeten betalen.

Let ook op de maatregelen inzake veiligheid van de goederen, economische maatregelen en milieumaatregelen.

Sommige goederen zijn verboden, bijvoorbeeld: wapens, beschermde dier- en plantsoorten (CITES), namaakgoederen, …

Informeer u hierover en bekijk onze rubrieken (namaak, CITES, …)

Infoshopping.be

Deze website, een initiatief van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, heeft tot doel op een ludieke en duidelijke manier de regels over e-commerce in België uiteen te zetten. Op de website vindt u, de consument, uitleg over alle stappen van een online aankoop en over uw rechten en plichten bij elk van deze stappen.