Op 1 juli 2021 verdween de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen met een waarde van niet meer dan 22 euro. Dat betekent dat je als consument voor alle goederen die je in de EU invoert vanaf 1 juli btw moet betalen, ook als je ze online aankoopt.
Waarom is deze regel ingevoerd?
Deze regel wordt ingevoerd door de Europese Commissie om goederen die van buiten de EU worden ingevoerd geen btw-voorkeursbehandeling te geven in vergelijking met goederen die binnen de EU worden gekocht. Het btw-pakket voor e-commerce was een van de prioriteiten in het kader van de strategie voor de digitale eengemaakte markt.
Moet u als consument iets doen om deze btw te betalen?
U moet zelf niets doen voor goederen met een waarde tot 150 euro die u online buiten de EU koopt, als de verkoper geregistreerd is in het nieuwe btw-systeem en het één-loketsysteem voor invoer (IOSS) gebruikt.
Is uw leverancier niet in het één-loketsysteem (IOSS) geregistreerd, dan moet u als consument de btw en mogelijk de inklaringskosten betalen die door de vervoerder van de goederen in rekening worden gebracht voor goederen die in de EU worden ingevoerd.
Hoe kunt u als consument weten of de verkoper geregistreerd is in het één-loketsysteem?
U kan dit nergens terugvinden. U zal dit enkel kunnen afleiden uit de kosten die de verkoper aanrekent bij het afhandelen van uw aankoop. Wordt de btw onmiddellijk in rekening gebracht, dan hoeft u deze niet meer te betalen bij de levering van de goederen en is de verkoper hoogstwaarschijnlijk geregistreerd.
Twijfelt u? Neem dan contact op met de verkoper en vraag het.