Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Het traject van mijn pakje, van aankoop tot bij mij thuis

De veiligheidscontrole

De Douane kan een veiligheidscontrole uitvoeren op alle goederen die bpost en andere koeriersdiensten in de Europese Unie binnenbrengen. Zij onderzoeken of de invoer van de goederen toegelaten is, met name voor wapens, namaak, voeding, geneesmiddelen,… bpost en andere koeriersdiensten stellen deze goederen ter beschikking van de Douane.

De inklaring en de douaneaangifte

a) Bij de inklaring berekenen bpost en andere koeriersdiensten de invoerrechten, de btw en de eventuele andere rechten:
  • de invoerrechten zijn verschuldigd als de waarde van het pakket (zelfs een geschenk) meer dan 150 euro bedraagt;
  • de btw is verschuldigd op commerciële pakketten die tot 150 euro waard zijn;
  • op zendingen zonder handelskarakter van particulier aan particulier (zelfs een geschenk) die meer dan 45 euro waard zijn, moeten de verschuldigde rechten en belastingen worden betaald.

Invoerrechten worden berekend op de “douanewaarde” die terug te vinden is op het postaal douanedocument of op de factuur eventueel verhoogd met de verzendkosten (Voorbeelden van enkele berekeningen). Voor de Douane hebben alle goederen (inclusief geschenken) steeds een bepaalde waarde.

De btw wordt berekend op de douanewaarde, verhoogd met de invoerrechten, accijnzen en andere kosten. In bepaalde gevallen is geen enkel recht noch belasting verschuldigd, men spreekt dan van een vrijstelling.

b) De Douane kijkt de door bpost of een andere koeriersdienst opgestelde en aangeboden douaneaangifte na en geeft de goederen vrij voor distributie.
c) Wanneer een pakket ingeklaard is en wordt vrijgegeven door de Douane, bezorgt bpost of een andere koeriersdiensten het bij de geadresseerde thuis.