Ik kom terug uit een niet-Europese lidstaat

 • Wat mag ik meenemen naar België uit een niet-Europese lidstaat (1)?
  Goederen zonder handelskarakter die deel uitmaken van uw persoonlijke bagage worden
  binnen bepaalde perken met vrijstelling toegelaten (zie  tabel (PDF, 420.75 Ko)).
   
  U geniet een vrijstelling als:
  • u de goederen in die landen aankocht onder de voorwaarden van de binnenlandse markt
  • u de goederen in die landen aankocht met terugbetaling of vrijstelling van de belastingen wegens hun uitvoer (bv. aankopen in een taxfreeshop op een luchthaven)
  • u de goederen cadeau kreeg

  (1) De lidstaten van de EU zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Kroatië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.
  "Tijdens de Brexit-overgansperiode gelden de regels voor Europese lidstaten tijdelijk voor het verkeer met het Verenigd Koninkrijk. Op het moment van publicatie eindigt deze uitzondering op 1 januari 2021"

  (2) De gebieden met een speciaal fiscaal statuut zijn o.a. de Kanaaleilanden (Guernsy, Jersey, …), de Canarische Eilanden (Gran Canaria, Tenerife, …), DOM landen (Frans-Guyana, Réunion, Guadeloupe en Martinique), de Aland eilanden en de berg Athos … De vrijstellingen bij invoer uit een gebied met een speciaal fiscaal statuut van de EU, zijn beperkt tot de vrijstellingen die verleend worden aan reizigers komende uit niet-EU landen.
 • Welke uitgang neem ik bij mijn terugkeer uit een niet-Europese lidstaat?
  Een douanecontrole is altijd mogelijk als u uit een land komt dat niet behoort tot de Europese Unie (1) of uit een gebied met een speciaal fiscaal statuut (2).
  Om de luchthaven te verlaten, neemt u de:
  • rode uitgang (‘Goederen aan te geven’) als u goederen moet aangeven
  • groene uitgang (‘Niets aan te geven’) als u zeker bent dat u niets aan te geven heeft of als u de wettelijk bepaalde vrijstellingen zoals aangegeven in deze  tabel (PDF, 420.75 Ko) niet overschrijdt.
  De keuze van uitgang komt neer op een aangifte. Wanneer de douane vaststelt dat u verboden artikelen of hoeveelheden die de vrijstellingen overschrijden, invoert, moet u niet enkel de verschuldigde rechten en taksen bij invoer betalen maar ook een geldboete.
  Opmerking:
  Als u terugkomt met het vliegtuig uit een land dat niet behoort tot de Europese Unie, en dat via een luchthaven binnen de Europese Unie, dan zal u op deze transferluchthaven alleen de goederen moeten aangeven die u in uw handbagage meeneemt.

  (1) De lidstaten van de EU zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Kroatië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.
  "Tijdens de Brexit-overgansperiode gelden de regels voor Europese lidstaten tijdelijk voor het verkeer met het Verenigd Koninkrijk. Op het moment van publicatie eindigt deze uitzondering op 1 januari 2021"

  (2) De gebieden met een speciaal fiscaal statuut zijn o.a: de Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey …), de Canarische Eilanden (Gran Canaria, Tenerife …), DOM landen (Frans-Guyana, Réunion, Guadeloupe en Martinique), de Åland eilanden en de Berg Athos ... De vrijstellingen bij invoer uit een gebied met een speciaal fiscaal statuut van de EU, zijn beperkt tot de vrijstellingen die verleend worden aan reizigers komende uit niet-EU-landen.

 • Welke goederen zijn uitgesloten van de vrijstelling?
  Bepaalde goederen zijn uitgesloten van de vrijstelling:
  • goederen bestemd voor de uitoefening van een beroep
  • goederen bestemd voor voortverkoop
  • goederen die worden ingevoerd in grotere hoeveelheden dan normaal in 1 keer door particulieren worden aangekocht.
  U moet deze goederen dus aangeven, want de invoerrechten en taksen zijn verschuldigd.
 • Wat als ik meer invoer?
  Wanneer u meer invoert dan de toegelaten vrijstellingen moet u de goederen aangeven bij de Douane. Zo vermijdt u een boete bovenop de verschuldigde belastingen.
  • De Douane belast enkel de hoeveelheden boven de maxima (hoeveelheden) bij tabaksproducten en/of alcoholische dranken.
  • De Douane int belastingen op de totale waarde van het voorwerp bij ‘andere goederen’ (zie  tabel (PDF, 420.75 Ko)).
 • Wat kan ik kopen in taxfree shops?
  • U koopt belastingvrij (en onbeperkt) indien u met een rechtstreekse vlucht of een vlucht met tussenstop (zonder dat u uw bagage opnieuw incheckt) van een EU-lidstaat naar een niet-EU-land reist.
    
       U moet in principe de aankopen verbruiken in het niet-EU-land en mag ze dus niet opnieuw in de EU invoeren.
   
  • U geniet enkel de vrijstellingen die vermeld zijn in deze  tabel (PDF, 420.75 Ko) bij uw terugkeer in de Europese Unie. U betaalt de rechten en de taksen op de aankopen die de vrijstellingen overschrijden.
 • Wat moet ik doen als ik met waardevolle voorwerpen reis?
  Wanneer u, bij uw vertrek naar een niet-EU-lidstaat, waardevolle voorwerpen meeneemt, moet u zich eerst bij de Douane informeren. Zo kan u bij uw terugkeer die goederen met vrijstelling opnieuw invoeren.