Onze infocenters en kantoren zijn tijdelijk gesloten voor het publiek. U kunt de grote meerderheid van uw administratieve zaken online of per telefoon regelen.

Wat zijn de regels wanneer je reist met liquide middelen (cash)?

Als je op reis gaat, dan heb je graag een zakcentje mee. Geen probleem, maar hou wel rekening met een aantal regels.

 • Hoe en waar moet ik een aangifte voor cash geld doen wanneer ik op reis ga?

  Je moet de aangifte indienen op de plaats waar je de Europese Unie verlaat of binnenkomt. Als je als Belg bijvoorbeeld via Madrid naar Zuid-Amerika reist, moet je in Madrid het Spaanse ingevulde aangifteformulier overhandigen.

  Het Belgische formulier is te verkrijgen op een douanekantoor. Daarnaast vind je het ook, samen met de formulieren van de andere EU-lidstaten, op de website van de Europese Commissie.

 • Hoe en waar moet ik een aangifte doen?

  U moet de aangifte indienen op de plaats waar u de Europese Unie verlaat of binnenkomt. Als u als Belg bijvoorbeeld via Madrid naar Zuid-Amerika reist, moet u in Madrid het Spaanse ingevulde aangifteformulier overhandigen.

  Het Belgische formulier is te verkrijgen op een douanekantoor. Daarnaast vindt u het ook, samen met de formulieren van de andere EU-lidstaten, op de website van de Europese Commissie.

 • Wat zijn de sancties als ik geen aangifte voor cash geld doe wanneer ik op reis ga?

  Als je 10.000 euro cash of meer in- of uitvoert zonder aangifte, bega je een douaneovertreding en krijg je een boete.

  Bovendien zal de Douane altijd een proces-verbaal opmaken voor het openbaar ministerie. Op basis daarvan kan de procureur beslissen om een witwasonderzoek te openen.

 • Wie moet de aangifte voor cash geld doen bij zijn of haar reizen?

  Elke natuurlijke persoon die de Europese Unie verlaat of binnenkomt met 10.000 euro cash of meer valt onder de aangifteplicht. Dat is ook het geval wanneer je geld bij hebt van of voor iemand anders of voor een rechtspersoon (bijvoorbeeld de onderneming waarvoor je werkt). Ook als je in groep reist of met kinderen, wordt de regel individueel toegepast.

 • Wat telt als cash?

  ✓ bankbiljetten en muntstukken (vreemde valuta worden omgerekend naar euro)

  ✓ reischeques en andere cheques aan toonder

  ✓ kredietbrieven en kasbonnen

  Alle bovenstaande voorbeelden worden opgeteld voor het bepalen of de grens van 10.000 euro bereikt is.