Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Ik reis naar de EU of verlaat de EU

Verstrenging aangifteplicht liquide middelen bij het binnenkomen of verlaten van de EU

Sinds 3 juni 2021 is een nieuwe Europese verordening (EU) 2018/1672 van toepassing. Dat betekent dat vanaf die datum strengere aangifteverplichtingen gelden wanneer u naar de EU reist of de EU verlaat met liquide middelen vanaf een waarde van 10.000 euro.

Voor onbegeleide liquide middelen vanaf een waarde van 10.000 euro verzonden via (post)pakket, (container)vracht en koerierszending kan de douane naar aanleiding van een controle nu ook verzoeken dat er een kennisgeving wordt ingediend.

Het begrip liquide middelen dekt vanaf nu niet alleen contant geld en verhandelbare instrumenten aan toonder, maar ook bepaalde soorten goud en prepaidkaarten. Voor prepaidkaarten is echter nog geen aangifte/kennisgeving vereist.

U kan het aangifte- en kennisgevingsformulier voor liquide middelen bij het binnenkomen of verlaten van de EU hieronder raadplegen:

Kijk op "EU Cash Controls" voor meer informatie en de volledige lijst van producten die vanaf 3 juni 2021 als ‘liquide middelen’ worden beschouwd.

De aangifte doet u bij de douaneautoriteiten van de lidstaat van eerste aankomst in de EU of de laatste plaats van vertrek uit de EU voor de liquide middelen die u vervoert in uw hand- en/of ruimbagage.