Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Dataportalen

De datasets van de AAPD zijn alleen gedocumenteerd via het open dataportaal en INSPIRE-portaal waarop de federale overheden publiceren. Ze bieden op een gestructureerde manier alle nuttige informatie over de datasets en diensten, zoals:

  • de titel
  • de samenvatting
  • zoekwoorden
  • het distributieformaat
  • ...

Daardoor kunnen gebruikers gemakkelijker de datasets identificeren waarin ze geïnteresseerd zijn. Bovendien gebruiken verschillende instellingen die portalen: daardoor zijn ze interessanter voor externe gebruikers.

De datasets zijn allemaal gedocumenteerd en toegankelijk via de open dataportalen en INSPIRE-portalen. Bovendien is het, afhankelijk van de dataset, mogelijk om ze te downloaden via een directe downloadlink of via een WFS. In dat geval moet een GIS worden gebruikt om de download te bestellen. Daarnaast kunnen sommige datasets worden bekeken via een WMS.

De meeste geometrische datasets kunt u ook raadplegen via CadGIS viewer: de viewer ontwikkeld door de AAPD om toegang te bieden tot gegevens met betrekking tot het kadastrale percelenplan en administratieve eenheden.

Het federale niveau

De AAPD publiceert haar datasets via:

Daarop zijn gegevens van de meeste federale overheidsdiensten toegankelijk.

Het gewestelijke niveau en gemeenschapsniveau

Op het niveau van gewesten en gemeenschappen publiceren de instellingen via de open dataportalen en INSPIRE-portalen die specifiek zijn voor hun machtsniveau.

In Vlaanderen bestaan:

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschikt ook over:

Op Waals niveau is er:

Het Europese niveau

Op Europees niveau is er:

Aangezien de werking van al die portalen gemeenschappelijke IT-normen volgt, kan het ene portaal automatisch de inhoud van een ander portaal ophalen. Zo wordt de inhoud van de INSPIRE-portalen in het algemeen geïntegreerd in de open dataportalen, zowel op gewestelijk, federaal als Europees niveau. Ook de Europese portalen reproduceren ten minste gedeeltelijk de inhoud van de federale en nationale portalen. En zo bevat het Belgische open dataportaal ook de inhoud van de gewestelijke open dataportalen.