Onze infocenters en kantoren zijn tijdelijk gesloten voor het publiek. U kunt de grote meerderheid van uw administratieve zaken online of per telefoon regelen.

Valse hybrides

 • Welke wagens zijn als ‘valse hybride’ beschouwd?

  Een ‘valse hybride’:

  • is een plug-in (oplaadbare) hybride, zowel uitgerust met een brandstofmotor als een elektrische batterij die opgeladen kan worden via een externe energiebron buiten het voertuig,
  • is aangekocht, geleased of gehuurd vanaf 01.01.2018,
  • heeft:
   • ofwel een elektrische batterij met een energiecapaciteit van minder dan 0,5 kWh per 100 kilogram van het wagengewicht
   • ofwel een uitstoot van meer dan 50 gram CO2 per kilometer,
  • valt onder de forfaitaire raming van het voordeel van alle aard voor het persoonlijk gebruik van een kosteloos ter beschikking gesteld voertuig.

  U vindt alle betrokken ‘valse hybrides’ in de  lijst van overeenstemmende voertuigen (XLSX, 46.82 KB). Deze lijst geeft een overzicht van de modellen, configuraties en uitvoeringen die vallen onder de definitie van een ‘valse hybride’.

  Maar voor sommige modellen uit deze lijst bestaan er configuraties en uitvoeringen die geen ‘valse hybride’ zijn omdat ze aan elk van de twee criteria voldoen:  

  • een elektrische batterij met een energiecapaciteit van minstens 0,5 kWh per 100 kilogram van het wagengewicht, en
  • een uitstoot van niet meer dan 50 gram CO2 per kilometer.
 • Welke uitstootwaarde moet ik gebruiken voor de berekening van het voordeel van alle aard voor een ‘valse hybride’?

  Voor de forfaitaire berekening van het voordeel van alle aard gebruikt u de CO2-uitstoot van het overeenstemmende niet-hybride voertuig.

  U vindt voor elke ‘valse hybride’ de toe te passen CO2-waarde van het daarmee overeenstemmende niet-hybride voertuig in de  lijst van overeenstemmende voertuigen (XLSX, 46.82 KB).

  Bestaat er geen overeenstemmend voertuig met een motor op uitsluitend dezelfde brandstof (diesel, benzine, lpg, aardgas) als die van de ‘valse hybride’ dan wordt de uitstootwaarde van de ‘valse hybride’ met 2,5 vermenigvuldigd.

 • Ik ben handelaar en heb een ‘valse hybride’ ingevoerd die niet in de lijst met ‘valse hybrides’ staat?

  U bent een handelaar en u hebt een wagen ingevoerd vanuit een lidstaat van de Europese Economische Ruimte die volgens de criteria een ‘valse hybride’ is? Maar die wagen staat niet in de  lijst van overeenstemmende voertuigen (XLSX, 46.82 KB) omdat hij niet door een officiële invoerder in België of door een in België gevestigde constructeur is meegedeeld? Dan moet u ons voor die wagen zelf de gegevens en het overeenstemmende niet-hybride voertuig meedelen. Gebruik daarvoor deze  blanco lijst van overeenstemmende voertuigen (XLSX, 26.33 KB) en verstuur het naar aafisc-agfisc@minfin.fed.be.