Koninklijke Munt van België

De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van de circulatiemunten, het design, de kwaliteitscontrole en de screening van valse muntstukken. Ook vertegenwoordigt de Koninklijke Munt de Belgische Staat op internationaal niveau. De muntslag en de commercialisering van de herdenkingsmunten en medailles is gegund aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft de uitgevende autoriteit.

​​De inventaris van de Koninklijke Munt van België is voortaan online raadpleegbaar via het Rijksarchief.
Ga naar het online archief.

Uitgiften van het officiële assortiment uitgegeven door de Koninklijke Munt van België

2020

De uitgiften van het officiële assortiment uitgegeven door de Koninklijke Munt van België en beschikbaar op www.herdenkingsmunten.be in 2020 zijn bekend.

Hier vindt u meer informatie over de timing, oplagen en hoe deze aan te kopen.

Het 2 euro herdenkingsmuntstuk met als thema het internationaal jaar van de plantengezondheid 2020 zal in de loop van het jaar ook in circulatie worden gebracht. Het betreft een oplage van 600.000 muntstukken, die gemengd zullen worden met andere 2 euro circulatiemunten. Deze munten zijn dus niet beschikbaar in rollen en zullen niet beschikbaar zijn voor verzamelaars en niet verkocht worden, ook niet aan de loketten van de Nationale Bank van België. De 2 euro herdenkingsstukken zullen in circulatie worden gebracht in de loop van 2020, naar gelang de algemene vraag van 2 euro munten in de markt. De commerciële uitgiften (coincards en Proof) kunnen daarentegen wel via www.herdenkingsmunten.be aangekocht worden.

Meer informatie over dit muntstuk kan u terugvinden via deze link.

Opmerking: officiële uitgiften in opdracht van de Koninklijke Munt van België dragen het muntmeesterteken van de Belgische muntmeester in combinatie met dit van het munthuis (Koninklijke Nederlandse Munt) in Utrecht. Andere uitgiften die niet in onderstaande tabel voorkomen zijn geen officiële uitgiften van de Belgische Staat.
 
Timing
Denominatie
Thema
Uitvoering
Max. oplage
Januari Set World Money Fair 2020 - Belgische friet Divers
500
Februari
20 euro
Brugge - Historische binnenstad 20 jaar werelderfgoed
Zilver 925 °/°° 
2.500
Maart
2 euro FDC
Internationaal jaar van de plantengezondheid 2020

Bi-color

150.000
Maart 2 euro Proof
Internationaal jaar van de plantengezondheid 2020
Bi-color
5.000
Maart  2,5 euro 100 jaar Olympische Spelen Antwerpen 1920-2020 Messing 25.000 in relief en 25.000 in colour
Maart 5 euro
75 jaar Suske & Wiske
Cuni
6.250 in relief en 6.250 in colour
April 2,5 euro 75 jaar Vrede en vrijheid in Europa Messing 50.000
Mei
5 euro
185 jaar Eerste trein op het Europese vasteland

Zilver 925°/°°

5.000
Mei
12,5 euro
150ste geboortedag Jane Brigode
Goud 999°/°°
2.500
Juni Set Beneluxset 2020 Divers
5.000
Juli
5 euro
Team België Olympische Spelen Tokyo 2020
Cuni
6.250 in relief en 6.250 in colour
Augustus Set FDC set 2020 - Thema Antwerpen Divers 15.000
September 10 euro
500ste verjaardag Christoffel Plantijn
Zilver 925°/°°
3.000
Oktober
2 euro FDC
Jan van Eyck jaar 2020 Bi-color
150.000
Oktober 2 euro Proof Jan van Eyck jaar 2020 Bi-color
5.000
Oktober
10 euro
Gotiek - Jan van Eyck jaar 2020 (Europa-ster programma)
Zilver 925°/°°
2.500
Oktober 50 euro Gotiek - Jan van Eyck jaar 2020 (Europa-ster programma) Goud 999°/°° 1.000
November Set Proofset 2020 Divers 1.000

Laatste edities Muntinfo

Veelgestelde vragen betreffende de Koninklijke Munt van België

 • Waar en hoe kan ik herdenkingsmunten aankopen?

  Op 22 januari 2018 heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) de overheidsopdracht voor de muntslag en voor de exploitatierechten gegund gekregen. Zij zullen dus voortaan in opdracht en onder controle van de KMB circulaire munten en herdenkingsmunten slaan voor België. Het design ervan is nog steeds afkomstig van Luc Luycx, werkzaam bij de KMB. De Koning is de wettelijke uitgever van de munten.

  U kan KNM bereiken via klantendienst@herdenkingsmunten.be of www.herdenkingsmunten.be waar u meer informatie kan vinden over het aanbod aan nieuwe herdenkingsstukken en deze ook online kan bestellen.

  De Koninklijke Munt van België is via Finshop begonnen met de resterende commerciële producten uit de stocks te verkopen. Op regelmatige tijdstippen zullen munten aangeboden worden via volgende link.

 • Zijn er muntrollen van 2 euro herdenkingsmunten beschikbaar?

  Het is de laatste jaren niet meer mogelijk om herdenkingsmunten af te halen aan de loketten van een bank of de Nationale Bank van België. Er worden geen nieuwe muntrollen met 2 euro herdenkingsstukken meer geproduceerd. Al enige tijd worden deze enkel aangeboden voor de verzamelaars in coincards.

 • Waar en hoe kan ik rol van circulatiemunten kopen (van een specifiek jaar)?

  U kan rollen muntstukken aankopen bij uw bank of aan de loketten van de Nationale Bank van België (de Berlaimontlaan 3; 1000 Brussel). We kunnen u echter geen zekerheid geven dat u hier muntrollen zal ontvangen van dit jaar aangezien er ook muntrollen worden uitgegeven van munten die teruggekeerd zijn uit omloop en opnieuw verpakt worden voor circulatie. Hierdoor bestaat de kans dat de muntrollen niet enkel Belgische, maar ook buitenlandse muntstukken zal bevatten en ook het jaartal op de munten verschillend zal zijn.

 • Waarom kosten 2 euro herdenkingsmuntstukken meer dan in andere landen (vb Luxemburg)?

  Ons land brengt geen nieuwe 2 euro muntstukken in omloop wegens een nog grote stock aan bestaande 2 euromunten. Hierdoor worden nieuwe herdenkingsmunten voorlopig enkel als verzamelobject in coincard (kaart waar munt in zit) op de markt gebracht. De muntstukken gelden als wettelijk betaalmiddel in de volledige eurozone. Het design is immers op Europees niveau goedgekeurd en passende Koninklijke Besluiten werden opgemaakt als legale basis voor deze muntstukken.

  De speciale verpakking en beperkte oplage maken deze muntstukken tot verzamelobjecten waarvoor een meerprijs gevraagd wordt. We zijn als België echter niet het enige land dat dergelijke producten in coincard op de markt brengt of de nieuwe 2 euromunten verkoopt tegen een hogere prijs dan de nominale waarde. Bovendien spelen meer en meer landen met de gedachte om nieuwe 2 euro herdenkingsmunten niet meer uit te geven voor circulatie (wel nog enkel voor verzamelaars) om hiermee te voldoen aan de vraag van de Europese instanties om de bestaande overtollige stocks eerst weg te werken door geen nieuwe productie meer aan te vatten.

  Sinds begin dit jaar wordt de commercialisering van de Belgische herdenkingsmunten verzorgd door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) die de overheidsopdracht inzake uitbesteding van de muntslag en de exploitatierechten gegund kreeg. Zij zullen dus voortaan in opdracht en onder controle van de Koninklijke Munt van België (KMB) circulaire munten en herdenkingsmunten slaan voor België en deze laatste ook verkopen. Aangezien de commercialisatie volledig in handen is van KNM, zijn deze vrij om zelf de verkoopprijs te bepalen. Als KMB hebben we hier geen invloed op. De ontwerpen zijn wel nog steeds van de hand van Luc Luycx, verbonden aan KMB.

 • Waarom komen er in België geen 2 euro herdenkingsmunten in omloop?

  Ons land heeft in het verleden heel wat 2 euro herdenkingsmunten ontworpen en op de markt gebracht. Veelal was dit een combinatie van munten in circulatie en verzamelaarsstukken van hogere kwaliteit. Sinds enkele jaren worden we als land echter geconfronteerd met een hoge stock aan 2 euro muntstukken bij de Schatkist. Dit heeft tot gevolg dat het moeilijk te rijmen is nieuwe herdenkingsmunten te slaan en in omloop te brengen terwijl er nog een enorme stock is. Dit druist in tegen de efficiëntie waar binnen de eurozone nadrukt wordt op gelegd.

  De uitgifte van 2 euro herdenkingsmunten is geen verplichting. Elke land kan ervoor kiezen om jaarlijks twee van deze munten uit te geven, na het doorlopen van een aanvaardingsproces.

  Ons land heeft er echter voor gekozen om nieuwe 2 euro muntstukken toch uit te brengen, maar voorlopig enkel als verzamelobject in coincard. De muntstukken komen hierdoor niet is circulatie, hoewel het 2 euro muntstukken zijn die effectief als wettelijk betaalmiddel gelden in de volledige eurozone. Het design is immers op Europees niveau goedgekeurd en passende Koninklijke Besluiten werden opgemaakt als legale basis voor deze muntstukken.

 • Welke Belgische herdenkingsmunten van 2 euro die niet verpakt zijn in muntrollen zijn er uitgegeven door de Koninklijke Munt van België?

  De Koninklijke Munt van België krijgt regelmatig de opmerking van verzamelaars of andere burgers, dat er munten verpakt in officiële muntrollen op de markt komen, terwijl de deze munten niet in officiële Belgische muntrollen zijn geproduceerd. Deze muntrollen worden te koop aangeboden, vaak ver boven de nominale waarde.

  In de volgende (PDF, 1.28 MB) tabel staan alle 2 euro munten, die uitgegeven werden door de KMB en waarvan geen muntrollen werden geproduceerd.

  Indien u muntrollen tegen komt met de in tabel gepresenteerde munten, dan wil de KMB benadrukken, dat deze munten niet in haar atelier werden verpakt. De KMB kan bijgevolg niet bevestigen dat deze muntrollen 25 gelijkaardige herdenkingsmunten bevatten.

 • Waar vind ik meer informatie over de stempelwetgeving voor werken uit edele metalen?
  Indien u vragen heeft over de stempelwetgeving voor werken uit edele metalen verwijzen we u graag door naar onze  specifieke FAQ over de stempelwetgeving (PDF, 278.24 KB)
 • Contact

  U kan de Koninklijke Munt van België het best via mail contacteren via klantenmunt.clientsmonnaie@minfin.fed.be. Zo nodig kan u de Koninklijke Munt ook bereiken op het nummer 02 572 57 57.

  Voor informatie over dossiers van het Waarborgkantoor (analyses edele metalen, stempelhandtekeningen, registratie handelaars en fabrikanten sector edele metalen) kan u een mail sturen naar waarborgkantoor.officedegarantie@minfin.fed.be.
  Indien nodig kan u het Waarborgkantoor contacteren via 02 572 57 57.
  U kan de Koninklijke Nederlandse Munt bereiken via klantendienst@herdenkingsmunten.be.