Financiële sancties zijn beperkende maatregelen die worden genomen ten aanzien van landen, personen of entiteiten met als doel een einde te maken aan:
- schendingen van de internationale vrede en veiligheid zoals terrorisme
- de schending van mensenrechten
- de destabilisering van soevereine staten
- de verspreiding van massavernietigingswapens.
Deze financiële sancties maken doorgaans deel uit van een uitgebreider sanctieregime dat ook andere beperkende maatregelen omvat, zoals embargo’s op de uitvoer of invoer van bepaalde producten (vb. wapens, olie, technologieën,…) of beperkingen op het vlak van visums en reizen.
De financiële sancties bestaan uit onder meer bevriezingsmaatregelen, het verbod om in bepaalde sectoren te investeren, leningen of verzekeringen toe te staan, de import of export van bepaalde goederen te financieren, etc.
Geactualiseerde en geconsolideerde lijst van personen en entiteiten waarvan de tegoeden zijn bevroren
De meeste sanctieregelingen bevatten een lijst van personen en entiteiten waarop bevriezingsmaatregelen van toepassing zijn. Personen of entiteiten worden regelmatig toegevoegd aan of verwijderd uit deze lijsten. Om een overzicht te bewaren van al de personen en entiteiten waarop de in België geldende sanctieregelingen van toepassing zijn, houdt de Algemene Administratie van de Thesaurie een geactualiseerde en geconsolideerde lijst bij van deze personen en entiteiten.
Hoewel alles in het werk wordt gesteld om ervoor te zorgen dat de geconsolideerde lijst een correcte weergave is van alle relevante gegevens van de officieel aangenomen teksten die in het Publicatieblad van de Europese Unie verschijnen, kan de Algemene Administratie van de Thesaurie niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele weglatingen van gegevens of relevante fouten bij het gebruik van de gegevensbank of de geconsolideerde lijst. Enkel de gegevens die in het Publicatieblad van de EU zijn verschenen, zijn authentiek.
DE GECONSOLIDEERDE LIJST VINDT U HIER (XLSX, 1.17 MB)
De XML-versie van de bijgewerkte lijst is hier (ZIP, 1.47 MB) beschikbaar.
Soorten financiële sancties
NATIONALE FINANCIËLE SANCTIES
Naar aanleiding van de oproep van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de tegoeden en economische middelen te bevriezen van personen en entiteiten die terroristische daden plegen of eraan deelnemen, heeft België een nationale lijst opgesteld van al deze personen en entiteiten waarop bevriezingsmaatregelen van toepassing zijn.
EUROPESE FINANCIËLE SANCTIES
De meeste financiële sancties die in België van toepassing zijn, maken deel uit van sanctieregelingen die door de Europese Unie (EU) zijn opgelegd.
De EU zet niet alleen de door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgelegde sancties om in Europees recht, maar verscherpt deze sancties ook vaak door aanvullende maatregelen te nemen. Bovendien kan de EU ook op eigen initiatief sancties opleggen.
INTERNATIONALE FINANCIËLE SANCTIES (VERENIGDE NATIES)
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft talrijke resoluties aangenomen waarbij sancties worden opgelegd aan regeringen, personen of entiteiten.
De sanctieregelingen van de Verenigde Naties worden door de Europese Unie omgezet in Europees recht, waardoor ze onmiddellijk van toepassing zijn in België.
massive FINANCIËLE SANCTIES EN WETGEVING INZAKE HET VOORKOMEN VAN WITWASPRAKTIJKEN EN DE FINANCIERING VAN DE VERSPREIDING VAN MASSAVERNIETIGINGSWAPENS
Alle onderworpen entiteiten moeten doeltreffende beleidslijnen, procedures en interne controlemaatregelen ontwikkelen en toepassen om te voldoen aan de bindende bepalingen met betrekking tot de financiële embargo’s.
Financiële sancties betreffende de situatie in Oekraïne
Sinds het begin van de Russische militaire agressie tegen Oekraïne heeft de EU gereageerd door een groot aantal sanctieregelingen aan te nemen.
Het is in deze context dat de Algemene Administratie van de Thesaurie, en meer in het bijzonder haar Service Compliance, een cruciale rol speelt bij de toepassing van de financiële sancties tegen Rusland.
Voor alle andere soorten sancties tegen Rusland, zie de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Geval van gelijkluidendheid, vrijstellingen blocking statute
Geval van gelijkluidendheid
In het geval van gelijkluidende of bijna identieke namen kan de Algemene Administratie van de Thesaurie, om een verkeerde identificatie te voorkomen, nagaan of op de persoon dan wel op de entiteit bevriezingsmaatregelen van toepassing zijn.
Vrijstellingen
De Algemene Administratie van de Thesaurie kan op verzoek vrijstellingen van financiële sancties verlenen.
Blocking statute
De Algemene Administratie van de Thesaurie is een van de bevoegde autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de naleving van de verplichtingen van de ‘blocking statute’ zoals bepaald in de Verordening (EG) nr. 2271/96 tot bescherming tegen de gevolgen van de extraterritoriale toepassing van rechtsregels uitgevaardigd door een derde land, zodat Europese ondernemingen worden beschermd.
Hulp nodig?
WIJ STAAN TOT UW DIENST!
Hebt u een vraag over financiële sancties?
U kunt via het e-mailadres quesfinvragen.tf@minfin.fed.be contact opnemen met de Thesaurie om informatie te verstrekken of vragen te stellen.