Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Munten

Logo Koninklijke Munt van BelgiëDe Koninklijke Munt van België® (KMB) is verantwoordelijk voor de bestelling van de circulatiemunten, het design, de  kwaliteitscontrole en de screening van valse muntstukken. Ook vertegenwoordigt de Koninklijke Munt de Belgische Staat op internationaal niveau.

De muntslag en de commercialisatie zijn gegund aan de Koninklijke Nederlandse Munt tot en met 31/12/2025. De Belgische koning blijft de uitgevende autoriteit. 

De opdracht tot het beheren van het waarborgkantoor voor edele metalen is aan de KMB toevertrouwd. Dit omvat o.a. het bijhouden van de inschrijvingen in het Waarborgregister en het goedkeuren van stempelhandtekeningen.

                              ®

Ons nieuwsoverzicht

Het jaarprogramma 2023 van de koninklijke munt van belgië is bekend en is knallend van start gegaan met het puur gouden eerbetoon aan de vijftigste verjaardag van koningin Mathilde!

Vol trots presenteren wij het jaarprogramma 2023 van de Koninklijke Munt van België. De KMB heeft de rol om de thema’s van deze munten zorgvuldig te kiezen en dit hebben ze ook gedaan voor het komende jaar 2023. Het belooft een jaar te worden met uiteenlopende en verrassende herdenkingen. België heeft dit jaar namelijk een aantal specifieke vieringen. Het thema van de 2 euro herdenkingsmunt wordt later nog officieel bekend gemaakt, maar het moet in de kunstrichting gezocht worden. Er valt echter nog veel meer te vieren! Denk daarbij aan Fietsbeleving in België en de Belgische festivalcultuur, de FDC-set 2023 in het teken van de stad Eupen en natuurlijk de Proofset België. In de loop van de komende weken zullen de eerste munten beschikbaar komen. Meer informatie over het jaarprogramma 2023 vindt u hier.

De eerste Belgische herdenkingsmunt van 2023, een gouden 12 ½ euromunt, staat geheel in het teken van de 50ste verjaardag van Koningin Mathilde. De gouden munt is een ode aan de jarige Koningin Mathilde: het is niet aan haar te zien, maar Koningin Mathilde blaast vandaag 50 kaarsjes uit!

Er werd slechts één officieel Belgisch muntstuk uitgebracht voor de 50ste verjaardag van onze koningin en dat is het muntstuk dat de Koninklijke Munt van België uitgeeft. De nieuwe munt, die in nauwe samenwerking met het koningshuis en de koningin tot stand kwam, is enkel en alleen beschikbaar via www.herdenkingsmunten.be. Ze is geslagen in het zuiverste goud en in de allerhoogste Proof-kwaliteit.

Giovanni Van de Velde nieuwe muntmeester

Na de pensionering van Ingrid Van Herzele werd vanaf 1 augustus 2022 een nieuwe muntmeester aangesteld. Zijn naam? Giovanni Van de Velde. 

De voorbije vijf jaar was hij werkzaam als assistent van de Muntmeester en stond hij bij de Koninklijke Munt van België in voor de coördinatie van lastenboeken en de contacten met onze stakeholders.

Bij de titel van Muntmeester hoort ook een muntmeesterteken.

"In dat van mij staat een bloem centraal, vertelt Giovanni Van de Velde. Niet zomaar een bloem, het is een aster. Sinds 2021 staat mijn zoon Aster centraal in mijn leven. Aster Van de Velde, een bloem in het veld. Daar rond zie je een erlenmeyer, symbool van chemie. Die staat voor het belang aan wetenschap in onze huidige maatschappij."

Het nieuwe muntmeesterteken zal vanaf 2023 op de nieuwe Belgische euromunten te zien zijn.

Consulteer onze overige nieuwsitems

 

Webshop

Webshop

Waarborgregister van de Koninklijke Munt van België

Vanaf nu zal het Waarborgregister van de Koninklijke Munt van België 100 % digitaal toegankelijk zijn: via MyMinfin zullen juwelenfabrikanten zich elektronisch kunnen inschrijven, waardoor een omslachtige briefwisseling voortaan tot het verleden behoort. Dit streven naar vereenvoudiging betekent ook dat de inschrijving niet langer moet worden hernieuwd. Meer informatie hier

Link naar de applicatie

Uitgiften van het officiële assortiment uitgegeven door de Koninklijke Munt van België

Ontdek hier de uitgiften van het officiële assortiment

Hier vindt u meer informatie over de timing, oplagen en hoe deze aan te kopen.(externe link)

Muntinfo

Muntinfo is het numismatisch magazine met uitgiften van de Koninklijke Munt van België.

Lees hier onze Muntinfo's

Veelgestelde vragen

 • FAQ Stempelwetgeving voor werken uit edele metalen

  Indien u vragen heeft over de stempelwetgeving voor werken uit edele metalen verwijzen we u graag door naar onze  specifieke FAQ over de stempelwetgeving (PDF, 302.5 KB)
 • Waar en hoe kan ik herdenkingsmunten aankopen?

  In 2018 heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) de overheidsopdracht voor de muntslag en voor de exploitatierechten gegund gekregen, waarna in 2022 de nieuw uitgeschreven opdracht voor een periode van vier jaar aan hen werd gegund. Het is dus KNM dat in opdracht en onder controle van de KMB de circulaire munten en herdenkingsmunten slaat voor België. Het design van de herdenkingsmunten blijft echter afkomstig van de KMB, via ontwerpster Iris Bruijns. De Koning is de wettelijke uitgever van de munten.

  U kan KNM bereiken via klantendienst@herdenkingsmunten.be of www.herdenkingsmunten.be waar u meer informatie kan vinden over het aanbod aan nieuwe herdenkingsstukken en deze ook online kan bestellen.

  De Koninklijke Munt van België is via Finshop begonnen met de resterende commerciële producten uit de stocks te verkopen. Op regelmatige tijdstippen zullen munten aangeboden worden via volgende link.

 • Waar en hoe kan ik rol van circulatiemunten kopen (van een specifiek jaar)?

  U kan rollen muntstukken aankopen bij uw bank of aan de loketten van de Nationale Bank van België (de Berlaimontlaan 3; 1000 Brussel). We kunnen u echter geen zekerheid geven dat u hier muntrollen zal ontvangen van dit jaar aangezien er ook muntrollen worden uitgegeven van munten die teruggekeerd zijn uit omloop en opnieuw verpakt worden voor circulatie. Hierdoor bestaat de kans dat de muntrollen niet enkel Belgische, maar ook buitenlandse muntstukken zal bevatten en ook het jaartal op de munten verschillend zal zijn.

 • Zijn er muntrollen van 2 euro herdenkingsmunten beschikbaar?

  Het is de laatste jaren niet meer mogelijk om herdenkingsmunten af te halen aan de loketten van een bank of de Nationale Bank van België. Er worden geen nieuwe muntrollen met 2 euro herdenkingsstukken meer geproduceerd. Al enige tijd worden deze enkel aangeboden voor de verzamelaars in coincards.

 • Waarom kosten 2 euro herdenkingsmuntstukken meer dan in andere landen (vb Luxemburg)?

  Wanneer ons land 2 euroherdenkingsmunten uitgeeft, kan er beslist worden om een gedeelte hiervan in circulatie terecht te laten komen. In dat geval zullen deze munten tezamen met de reguliere 2 euro circulatiemunten in omloop gebracht worden, op dezelfde wijze zoals dit met alle circulatiemunten gebeurt en dus afhankelijk van de behoefte naar de munten op dat moment. Op die manier hopen wij deze 2 euromunten breed en evenredig te kunnen verspreiden in ons land.

  Echter zullen de 2 euro herdenkingsmunten ook steeds te koop worden aangeboden op onze commerciële website. In vergelijking met de 2 euromunten die in circulatie worden gebracht, bezitten deze munten een verhoogde ‘FDC of Proof’-kwaliteit en kunnen ze daarnaast ook in een aangepaste verpakking (coincard of etui) worden aangekocht. Ook deze muntstukken gelden als wettelijk betaalmiddel in de volledige eurozone. Het design is immers op Europees niveau goedgekeurd en passende Koninklijke Besluiten werden opgemaakt als legale basis voor deze muntstukken.

  De speciale verpakking en beperkte oplage maken deze muntstukken tot verzamelobjecten waarvoor een meerprijs gevraagd wordt. We zijn als België echter niet het enige land dat dergelijke producten in coincard op de markt brengt of de nieuwe 2 euromunten verkoopt tegen een hogere prijs dan de nominale waarde. 

  Sinds 2018 wordt de commercialisering van de Belgische herdenkingsmunten verzorgd door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) die de overheidsopdracht inzake uitbesteding van de muntslag en de exploitatierechten gegund kreeg. Zij slaan dus in opdracht en onder controle van de Koninklijke Munt van België (KMB) circulaire munten en herdenkingsmunten voor België en staan, in het geval van de herdenkingsmunten, ook in voor de verkoop. Aangezien de commercialisatie volledig in handen is van KNM, zijn zij vrij om zelf de verkoopprijs te bepalen. Als KMB hebben we hier geen invloed op. De KMB blijft echter wel instaan voor het thema en de ontwerpen, die gecreëerd worden door designer Iris Bruijns.

 • Welke Belgische herdenkingsmunten van 2 euro die niet verpakt zijn in muntrollen zijn er uitgegeven door de Koninklijke Munt van België?

  De Koninklijke Munt van België krijgt regelmatig de opmerking van verzamelaars of andere burgers, dat er munten verpakt in officiële muntrollen op de markt komen, terwijl de deze munten niet in officiële Belgische muntrollen zijn geproduceerd. Deze muntrollen worden te koop aangeboden, vaak ver boven de nominale waarde.

  In de  volgende (PDF, 2.06 MB) tabel staan alle 2 euro munten, die uitgegeven werden door de KMB en waarvan geen muntrollen werden geproduceerd.

  Indien u muntrollen tegen komt met de in tabel gepresenteerde munten, dan wil de KMB benadrukken, dat deze munten niet in haar atelier werden verpakt. De KMB kan bijgevolg niet bevestigen dat deze muntrollen 25 gelijkaardige herdenkingsmunten bevatten.

 • Contact

  KONINKLIJKE MUNT VAN BELGIË 

  E-mail: klantenmunt.clientsmonnaie@minfin.fed.be(link stuurt een e-mail).
  Adres: Handelsstraat 96, 1040 Brussel  (algemene zaken)
              de Berlaimontlaan 14 , 1000 Brussel (laboratorium)
  Zo nodig kan u de Koninklijke Munt ook bereiken op het nummer 02 572 57 57.

  WAARBORGKANTOOR

  (analyses edele metalen, stempelhandtekeningen, registratie handelaars en fabrikanten sector edele metalen)
  E-mail: waarborgkantoor.officedegarantie@minfin.fed.be(link stuurt een e-mail).
  Indien nodig kan u het Waarborgkantoor contacteren via 02 572 57 57.

  KONINKLIJKE NEDERLANDSE MUNT