Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Koninklijke Munt van België

Logo Koninklijke Munt van BelgiëDe Koninklijke Munt van België (KMB) is verantwoordelijk voor de bestelling van de circulatiemunten, het design, de  kwaliteitscontrole en de screening van valse muntstukken. Ook vertegenwoordigt de Koninklijke Munt de Belgische Staat op internationaal niveau.

De muntslag en de commercialisatie zijn gegund aan de Koninklijke Nederlandse Munt tot en met 31/12/2025. De Belgische koning blijft de uitgevende autoriteit. De opdracht tot het beheren van het waarborgkantoor voor edele metalen is aan de KMB toevertrouwd. Dit omvat o.a. het bijhouden van de inschrijvingen in het Waarborgregister en het goedkeuren van stempelhandtekeningen.
®

 


Ons dienstaanbod

Uitgiften van het officiële assortiment uitgegeven door de Koninklijke Munt van België

RAADPLEEG ONZE WEBSHOP

ONTDEK DE UITGIFTEN

Inschrijven in het Waarborgregister van de Koninklijke Munt van België
 

AAnmelden in myminfin

MEER INFO over HET waarborgregister


Ons nieuwsoverzicht

SPEND YOUR CHANGE : OPROEP OM AANKOPEN MET MUNTEN TE BETALEN

Ons land staat voor een probleem met de circulatie van muntstukken, ondanks de grote hoeveelheden die er zijn. Dit komt doordat veel munten ongebruikt blijven liggen. Ze kunnen zich bevinden in zakken van kledij, portemonnee, spaarpotten, onder een hoekje van de zetel of verstopt in een kastlade. Op maandag 8 juli 2024 lanceert de Algemene Administratie van de Thesaurie bijde FOD Financiën een bewustmakingscampagne op sociale media (#spendyourchange) om elke burger aan te moedigen zijn voorraad munten te gebruiken.

EEN GROTE VOORRAAD MUNTEN IS ONGEBRUIKT!

Op dit moment zijn er meer dan 4,2 miljard munten in België, met een enorme waarde van meer dan 1,5 miljard euro. Als men ze allemaal naast elkaar legt, kunnen ze meer dan twee keer rond de aarde gaan.

Ondanks deze grote hoeveelheid munten, hebben sommige Belgische winkels moeite om voldoende wisselgeld te hebben voor klanten die met contant geld betalen, omdat veel munten ongebruikt blijven in elk huishouden en niet circuleren.

5 GOEDE REDENEN OM KLEINGELD TE GEBRUIKEN!

 1. Het bestellen van nieuwe munten is een aanzienlijke kost voor de Belgische staat. Door slechts 2% van de ongebruikte munten weer in omloop te brengen, kan men meer dan 5 miljoen euro aan productiekosten per jaar besparen.

 2. Een ander belangrijk aspect is de milieu-impact van de productie van munten. Grondstoffen zoals koper en nikkel komen uit verre regio's (uit Zuid-Amerika of Azië) en er wordt veel CO2 geproduceerd tijdens het productie- en transportproces van munten.
 3. Al deze kosten kunnen worden vermeden als de munten die in zakken van kledij, lades, spaarpotten liggen, gebruikt worden voor dagelijkse, kleine aankopen, zoals brood, kranten, enz.
 4. Kleingeld kan ook ingewisseld worden voor biljetten bij de bank, of gratis bij de Nationale Bank van België. In 2023 toonde een studie van de Nederlandse centrale bank aan dat ongeveer 36% van de Nederlanders meer dan 50 munten in huis heeft. Toegepast op België, betekent dit minstens 212 miljoen ongebruikte munten.
 5. Er zijn ook veel liefdadigheidsorganisaties die munten inzamelen voor het goede doel.

Bekijk de inhoud van de campagne op: Instagram(externe link)Facebook(externe link) en LinkedIn .

sPEND YOUR CHANGE: geef een tweede leven aan je muntstukken - 23/07/2024

Op 8 juli 2024 lanceerde de algemene administratie van de thesaurie de nieuwe bewustmakingscampagne #SpendYourChange. Met die campagne willen we elke burger aanzetten om de voorraad muntstukken die thuis blijft liggen, te gebruiken en zo de muntcirculatie opnieuw te doen draaien. Zo stimuleren we de Belgische economie. 

INTERESSANTE CIJFERS OVER DE MUNTSTUKKEN:

 1. In april 2024 waren er 4,2 miljard munten in omloop, goed voor een waarde van 1,5 miljoen euro. 
 2. 212 miljoen van deze munten in omloop liggen ongebruikt bij de bevolking. 
 3. In oktober 2023 heeft de Koninklijke Munt van België 33,5 miljoen nieuwe munten besteld, enkel om aan de vraag naar munten te voldoen. 
 4. Door slechts 2% van de ongebruikte munten te reactiveren, zouden we meer dan 5 miljoen euro aan productiekosten per jaar kunnen besparen. 
Link naar de Instagrampost

4 REDENEN OM DAGELIJKS UW MUNTEN TE GEBRUIKEN:

 1. De munten die u in uw bezit heeft, zouden een grotere waarde kunnen hebben dan u denkt. 
 2. De productie en het transport van de munten brengen een hoge financiële en ecologische kost met zich mee. Door met munten te betalen, helpt u deze te verminderen. 
 3. U doet er uw lokale handelaars een plezier mee; zij hebben er dikwijls te weinig. 
 4. U kan uw munten ook doneren aan verenigingen die ze inzamelen voor hun goede doelen. 

Link naar de Instagrampost

En u? Betaalt u dagelijks met uw munten? 

We stelden de vraag rechtstreeks aan Brusselse burgers. De resultaten van de interviews staan op onze sociale mediakanalen Instagram en Facebook.  

Doe mee aan de #SpendYourChange challenge en maak het verschil! 

Meer weten? Volg onze campagne op  Instagram(externe link)Facebook(externe link) en LinkedIn .

een nieuwe officiële munt om team belgium te steunen - 25/06/2024

Op 25 juni onthulde onze Koninklijke Munt haar herdenkingsmunt van €20 zilver ter ondersteuning van het Belgische team dat deelneemt aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs onder de naam Team Belgium. De munt werd overhandigd aan Cédric Van Branteghem en Jean-Michel Saive, respectievelijk CEO en President van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (COIB).

De munt is ontworpen door Iris Bruijns. Op de munt staat links het gouden logo van Team België en rechts "The Embrace", de visuele identiteit van het COIB tijdens de Olympische Spelen, als symbool van eenheid. Op de keerzijde staat het portret van koning Filip, getekend door Luc Luycx.

Met deze munt zet MRB zijn traditie voort om het Belgische Olympische team te steunen met een prachtige herdenkingsmunt!

 Raadpleeg onze overige nieuwsitems


Hulp nodig?

Hulp nodig?

Wij staan tot uw dienst!

Hebt u een vraag over de Koninklijke Munt van België? Een probleem met uw procedures? FAQ's zijn beschikbaar om u te helpen.

Als u de oplossing voor uw probleem niet hebt gevonden, kunt u ook contact met ons opnemen via klantenmunt.clientsmonnaie@minfin.fed.be of telefonisch op het nummer 02 572 57 57.

Raadpleeg onze fAq'S