Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Munten

Logo Koninklijke Munt van BelgiëDe Koninklijke Munt van België® (KMB) is verantwoordelijk voor de bestelling van de circulatiemunten, het design, de  kwaliteitscontrole en de screening van valse muntstukken. Ook vertegenwoordigt de Koninklijke Munt de Belgische Staat op internationaal niveau.

De muntslag en de commercialisatie zijn gegund aan de Koninklijke Nederlandse Munt tot en met 31/12/2025. De Belgische koning blijft de uitgevende autoriteit. 

De opdracht tot het beheren van het waarborgkantoor voor edele metalen is aan de KMB toevertrouwd. Dit omvat o.a. het bijhouden van de inschrijvingen in het Waarborgregister en het goedkeuren van stempelhandtekeningen.

                              ®

Ons nieuwsoverzicht

Giovanni Van de Velde nieuwe muntmeester

Na de pensionering van Ingrid Van Herzele werd vanaf 1 augustus 2022 een nieuwe muntmeester aangesteld. Zijn naam? Giovanni Van de Velde. 

De voorbije vijf jaar was hij werkzaam als assistent van de Muntmeester en stond hij bij de Koninklijke Munt van België in voor de coördinatie van lastenboeken en de contacten met onze stakeholders.

Bij de titel van Muntmeester hoort ook een muntmeesterteken.

"In dat van mij staat een bloem centraal, vertelt Giovanni Van de Velde. Niet zomaar een bloem, het is een aster. Sinds 2021 staat mijn zoon Aster centraal in mijn leven. Aster Van de Velde, een bloem in het veld. Daar rond zie je een erlenmeyer, symbool van chemie. Die staat voor het belang aan wetenschap in onze huidige maatschappij."

Het nieuwe muntmeesterteken zal vanaf 2023 op de nieuwe Belgische euromunten te zien zijn.

Een herdenkingsmunt van 2€ ter ere van de zorgsector

In het Universitair Ziekenhuis Gent werd een herdenkingsmunt van 2€ ter ere van de zorgsector gelanceerd in aanwezigheid van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

De onthulling van deze herdenkingsmunt had een heel speciaal tintje voor twee historische medewerkers van de Koninklijke Munt van België en de Thesaurie: Luc Luycx en Ingrid Van Herzele. Terwijl het voor Luc zijn laatste succesvolle muntontwerp was als designer van de KMB, vervulde Ingrid haar rol als muntcommissaris met brio voor de laatste keer bij een officieel evenement van deze omvang.

UITGIFTEN VAN HET OFFICIËLE ASSORTIMENT 2022 VAN DE KONINKLIJKE MUNT VAN BELGIË

De uitgiften van het officiële assortiment uitgegeven door de Koninklijke Munt van België en beschikbaar op www.herdenkingsmunten.be in 2022 zijn bekend

De keerzijde van zilveren en gouden munten zal het portret van Koning Filip dragen. De andere verzamelmunten blijven de traditionele keerzijde behouden.

Consulteer onze overige nieuwsitems

 

Webshop

Webshop

Waarborgregister van de Koninklijke Munt van België

Vanaf nu zal het Waarborgregister van de Koninklijke Munt van België 100 % digitaal toegankelijk zijn: via MyMinfin zullen juwelenfabrikanten zich elektronisch kunnen inschrijven, waardoor een omslachtige briefwisseling voortaan tot het verleden behoort. Dit streven naar vereenvoudiging betekent ook dat de inschrijving niet langer moet worden hernieuwd. Meer informatie hier

Link naar de applicatie

Uitgiften van het officiële assortiment uitgegeven door de Koninklijke Munt van België

Ontdek hier de uitgiften van het officiële assortiment

Hier vindt u meer informatie over de timing, oplagen en hoe deze aan te kopen.(externe link)

Muntinfo

Muntinfo is het numismatisch magazine met uitgiften van de Koninklijke Munt van België.

Lees hier onze Muntinfo's

Veelgestelde vragen

 • FAQ Stempelwetgeving voor werken uit edele metalen

  Indien u vragen heeft over de stempelwetgeving voor werken uit edele metalen verwijzen we u graag door naar onze  specifieke FAQ over de stempelwetgeving (PDF, 302.5 KB)
 • Waar en hoe kan ik herdenkingsmunten aankopen?

  Op 22 januari 2018 heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) de overheidsopdracht voor de muntslag en voor de exploitatierechten gegund gekregen. Zij zullen dus voortaan in opdracht en onder controle van de KMB circulaire munten en herdenkingsmunten slaan voor België. Het design ervan is nog steeds afkomstig van Luc Luycx, werkzaam bij de KMB. De Koning is de wettelijke uitgever van de munten.

  U kan KNM bereiken via klantendienst@herdenkingsmunten.be of www.herdenkingsmunten.be waar u meer informatie kan vinden over het aanbod aan nieuwe herdenkingsstukken en deze ook online kan bestellen.

  De Koninklijke Munt van België is via Finshop begonnen met de resterende commerciële producten uit de stocks te verkopen. Op regelmatige tijdstippen zullen munten aangeboden worden via volgende link.

 • Waar en hoe kan ik rol van circulatiemunten kopen (van een specifiek jaar)?

  U kan rollen muntstukken aankopen bij uw bank of aan de loketten van de Nationale Bank van België (de Berlaimontlaan 3; 1000 Brussel). We kunnen u echter geen zekerheid geven dat u hier muntrollen zal ontvangen van dit jaar aangezien er ook muntrollen worden uitgegeven van munten die teruggekeerd zijn uit omloop en opnieuw verpakt worden voor circulatie. Hierdoor bestaat de kans dat de muntrollen niet enkel Belgische, maar ook buitenlandse muntstukken zal bevatten en ook het jaartal op de munten verschillend zal zijn.

 • Zijn er muntrollen van 2 euro herdenkingsmunten beschikbaar?

  Het is de laatste jaren niet meer mogelijk om herdenkingsmunten af te halen aan de loketten van een bank of de Nationale Bank van België. Er worden geen nieuwe muntrollen met 2 euro herdenkingsstukken meer geproduceerd. Al enige tijd worden deze enkel aangeboden voor de verzamelaars in coincards.

 • Waarom kosten 2 euro herdenkingsmuntstukken meer dan in andere landen (vb Luxemburg)?

  Ons land brengt geen nieuwe 2 euro muntstukken in omloop wegens een nog grote stock aan bestaande 2 euromunten. Hierdoor worden nieuwe herdenkingsmunten voorlopig enkel als verzamelobject in coincard (kaart waar munt in zit) op de markt gebracht. De muntstukken gelden als wettelijk betaalmiddel in de volledige eurozone. Het design is immers op Europees niveau goedgekeurd en passende Koninklijke Besluiten werden opgemaakt als legale basis voor deze muntstukken.

  De speciale verpakking en beperkte oplage maken deze muntstukken tot verzamelobjecten waarvoor een meerprijs gevraagd wordt. We zijn als België echter niet het enige land dat dergelijke producten in coincard op de markt brengt of de nieuwe 2 euromunten verkoopt tegen een hogere prijs dan de nominale waarde. Bovendien spelen meer en meer landen met de gedachte om nieuwe 2 euro herdenkingsmunten niet meer uit te geven voor circulatie (wel nog enkel voor verzamelaars) om hiermee te voldoen aan de vraag van de Europese instanties om de bestaande overtollige stocks eerst weg te werken door geen nieuwe productie meer aan te vatten.

  Sinds begin dit jaar wordt de commercialisering van de Belgische herdenkingsmunten verzorgd door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) die de overheidsopdracht inzake uitbesteding van de muntslag en de exploitatierechten gegund kreeg. Zij zullen dus voortaan in opdracht en onder controle van de Koninklijke Munt van België (KMB) circulaire munten en herdenkingsmunten slaan voor België en deze laatste ook verkopen. Aangezien de commercialisatie volledig in handen is van KNM, zijn deze vrij om zelf de verkoopprijs te bepalen. Als KMB hebben we hier geen invloed op. De ontwerpen zijn wel nog steeds van de hand van Luc Luycx, verbonden aan KMB.

 • Welke Belgische herdenkingsmunten van 2 euro die niet verpakt zijn in muntrollen zijn er uitgegeven door de Koninklijke Munt van België?

  De Koninklijke Munt van België krijgt regelmatig de opmerking van verzamelaars of andere burgers, dat er munten verpakt in officiële muntrollen op de markt komen, terwijl de deze munten niet in officiële Belgische muntrollen zijn geproduceerd. Deze muntrollen worden te koop aangeboden, vaak ver boven de nominale waarde.

  In de  volgende (PDF, 2.06 MB) tabel staan alle 2 euro munten, die uitgegeven werden door de KMB en waarvan geen muntrollen werden geproduceerd.

  Indien u muntrollen tegen komt met de in tabel gepresenteerde munten, dan wil de KMB benadrukken, dat deze munten niet in haar atelier werden verpakt. De KMB kan bijgevolg niet bevestigen dat deze muntrollen 25 gelijkaardige herdenkingsmunten bevatten.

 • Contact

  KONINKLIJKE MUNT VAN BELGIË 

  E-mail: klantenmunt.clientsmonnaie@minfin.fed.be(link stuurt een e-mail).
  Zo nodig kan u de Koninklijke Munt ook bereiken op het nummer 02 572 57 57.

  WAARBORGKANTOOR

  (analyses edele metalen, stempelhandtekeningen, registratie handelaars en fabrikanten sector edele metalen)
  E-mail: waarborgkantoor.officedegarantie@minfin.fed.be(link stuurt een e-mail).
  Indien nodig kan u het Waarborgkantoor contacteren via 02 572 57 57.

  KONINKLIJKE NEDERLANDSE MUNT