Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Andere nieuws Koninklijke Munt van België

Herdenkingsmunt ter ere van 75 jaar vrouwenkiesrecht: Gesprek met ontwerpster Iris Bruijns - 25/10/2023

Op 25 oktober 2023 onthulde de Koninklijke Munt van België een 2 euro herdenkingsmunt ter ere van 75 jaar vrouwenkiesrecht, ontworpen door Iris Bruijns. Het eenvoudige ontwerp met een venussymbool als stemvakje en een potlood symboliseert het recht om te stemmen.

In een exclusief interview benadrukt Iris Bruijns, de ontwerpster, haar wens om eer te betonen aan de emancipatiestrijd. Als vrouwelijke ontwerpster voelt ze trots bij het overbrengen van een duidelijke boodschap en waardeert ze de vrijheid om haar eigen gevoel en richting te volgen. Het gesprek belicht de toewijding achter het ontwerpen van herdenkingsmunten en benadrukt de voortdurende relevantie van gendergelijkheid en vrouwenrechten. De herdenkingsmunt wordt ongetwijfeld een blijvende herinnering aan deze historische mijlpaal.

130 jaar Art Nouveau: de Koninklijke Munt viert dit met een herdenkingsmunt - 28/06/2023

Vorige week werd een unieke herdenkingsmunt van 2 euro onthuld die volledig gewijd is aan Art Nouveau. Dit collector’s item herdenkt op elegante wijze de kostbare Belgische Art Nouveau kunststroming, die dit jaar 130 jaar bestaat!

De presentatie ging door in het huis van Eetvelde en dit was niet toevallig. Het huis is ontworpen door Victor Horta, één van de grondleggers van de Art Nouveau kunststroming. De stroming ontstond in het hartje van Brussel!

Op de munt zien we een geveldetail van het Huis van Eetvelde van Victor Horta met daarboven geschreven ‘ART NOUVEAU’. Het ontwerp laat de asymmetrie zien die typisch was voor deze kunststroming, alsook de link met de natuur door de elegante lijnen. Met enige verbeelding is een Irisbloem te zien waardoor er een zichtbare link is met ontwerpster Iris Bruijns.

Afbeelding van herdenkingsmunt Art Nouveau

Het jaarprogramma 2023 van de Koninklijke Munt van België is bekend en is knallend van start gegaan met het puur gouden eerbetoon aan de vijftigste verjaardag van koningin Mathilde! - 19/01/2023 

Vol trots presenteren wij het jaarprogramma 2023 van de Koninklijke Munt van België. De KMB heeft de rol om de thema’s van deze munten zorgvuldig te kiezen en dit hebben ze ook gedaan voor het komende jaar 2023. Het belooft een jaar te worden met uiteenlopende en verrassende herdenkingen. België heeft dit jaar namelijk een aantal specifieke vieringen. Het thema van de 2 euro herdenkingsmunt wordt later nog officieel bekend gemaakt, maar het moet in de kunstrichting gezocht worden. Er valt echter nog veel meer te vieren! Denk daarbij aan Fietsbeleving in België en de Belgische festivalcultuur, de FDC-set 2023 in het teken van de stad Eupen en natuurlijk de Proofset België. In de loop van de komende weken zullen de eerste munten beschikbaar komen. Meer informatie over het jaarprogramma 2023 vindt u hier(This hyperlink opens a new window).

De eerste Belgische herdenkingsmunt van 2023, een gouden 12 ½ euromunt, staat geheel in het teken van de 50ste verjaardag van Koningin Mathilde. De gouden munt is een ode aan de jarige Koningin Mathilde: het is niet aan haar te zien, maar Koningin Mathilde blaast vandaag 50 kaarsjes uit!

Er werd slechts één officieel Belgisch muntstuk uitgebracht voor de 50ste verjaardag van onze koningin en dat is het muntstuk dat de Koninklijke Munt van België uitgeeft. De nieuwe munt, die in nauwe samenwerking met het koningshuis en de koningin tot stand kwam, is enkel en alleen beschikbaar via www.herdenkingsmunten.be(externe link). Ze is geslagen in het zuiverste goud en in de allerhoogste Proof-kwaliteit.

Giovanni Van de Velde nieuwe Muntmeester - 03/11/2022

Na de pensionering van Ingrid Van Herzele werd vanaf 1 augustus 2022 een nieuwe muntmeester aangesteld. Zijn naam? Giovanni Van de Velde. 

De voorbije vijf jaar was hij werkzaam als assistent van de Muntmeester en stond hij bij de Koninklijke Munt van België in voor de coördinatie van lastenboeken en de contacten met onze stakeholders.

Bij de titel van Muntmeester hoort ook een muntmeesterteken.

"In dat van mij staat een bloem centraal, vertelt Giovanni Van de Velde. Niet zomaar een bloem, het is een aster. Sinds 2021 staat mijn zoon Aster centraal in mijn leven. Aster Van de Velde, een bloem in het veld. Daar rond zie je een erlenmeyer, symbool van chemie. Die staat voor het belang aan wetenschap in onze huidige maatschappij."

Het nieuwe muntmeesterteken zal vanaf 2023 op de nieuwe Belgische euromunten te zien zijn.

Uitgiften Een herdenkingsmunt van 2€ ter ere van de zorgsector - 11/05/2022

In het Universitair Ziekenhuis Gent werd een herdenkingsmunt van 2€ ter ere van de zorgsector gelanceerd in aanwezigheid van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

De onthulling van deze herdenkingsmunt had een heel speciaal tintje voor twee historische medewerkers van de Koninklijke Munt van België en de Thesaurie: Luc Luycx en Ingrid Van Herzele. Terwijl het voor Luc zijn laatste succesvolle muntontwerp was als designer van de KMB, vervulde Ingrid haar rol als muntcommissaris met brio voor de laatste keer bij een officieel evenement van deze omvang

Uitgiften van het officiële assortiment 2022 van de Koninklijke Munt van België - 31/03/2022

De uitgiften van het officiële assortiment uitgegeven door de Koninklijke Munt van België in 2022 zijn bekend en beschikbaar op www.herdenkingsmunten.be.

De keerzijde van zilveren en gouden munten zal het portret van Koning Filip dragen. De andere verzamelmunten blijven de traditionele keerzijde behouden.

De Koninklijke Munt van België heeft de thema's onthuld van haar herdenkingsmunten van 2 euro voor het jaar 2022 - 23/03/2022

De Koninklijke Munt van België (KMB) heeft de thema's onthuld van de twee herdenkingsmunten van 2 euro die in 2022 zullen worden uitgegeven.

Een van de twee munten zal worden uitgegeven ter ere van het zorgpersoneel dat zich tijdens de corona crisis buitengewoon heeft ingezet. De andere munt zal worden uitgegeven ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het studentenuitwisselingsprogramma "Erasmus".

Nieuwe contracten voor de productie en de vernietiging van circulatiemunten - 05/01/2022

Sinds 2018 heeft de Koninklijke Munt van België de productie en vernietiging van circulatiemunten, en exploitatie van herdenkings- en verzamelmunten en medailles uitbesteed. Deze drieledige opdracht werd toen gegund aan de Koninklijke Nederlandse Munt. Gezien het aflopende contract, ging de KMB op zoek naar nieuwe partners voor deze opdrachten.

We kunnen u vandaag officieel meedelen dat voor de komende periode van 4 jaar (2022-2025) de opdracht voor de productie van de circulatiemunten gegund is aan de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Via de toekenning van een concessie werd de vernietiging van muntenstukken voor de periode 2022-2025 toegewezen aan ‘Monea Coin Technology’ uit Slovakije.

De exploitatie van herdenkings- en verzamelmunten en medailles werd na ondertekening van een licentieovereenkomst toegewezen aan de Koninklijke Nederlandse Munt tot en met 31/12/2025.

Nieuw: goud-en zilveranalyses

Sinds april 2021 kan u terug terecht bij het waarborgkantoor van de Koninklijke Munt van België voor het uitvoeren van goud- en zilveranalyses.

Voor meer informatie en concrete procedure, gelieve contact op te nemen via waarborgkantoor.officedegarantie@minfin.fed.be of op het nummer 02 572 57 57.

Opgepast: misleidende informatie Belgische munten

Via websites of andere kanalen worden medailles en verzamelmunten te koop aangeboden die geen officiële Belgische uitgiften zijn. Sommige teksten op die websites e.a. bevatten vaak misleidende informatie waaruit u verkeerdelijk zou kunnen afleiden dat het om officiële Belgische herdenkings- of verzamelmunten of medailles gaat.

Alle officiële Belgische munten zijn voorzien van het muntmeesterteken van Muntmeester Ingrid Van Herzele.

We willen dus benadrukken dat munten die dit muntmeesterteken van de Muntmeester niet dragen, geen officiële Belgische munten zijn.

Online inventaris KMB

De inventaris van de Koninklijke Munt van België is voortaan online raadpleegbaar via het Rijksarchief.
Ga naar het online archief.