Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Andere nieuws Koninklijke Munt van België

Giovanni Van de Velde nieuwe Muntmeester - 03/11/2022

Na de pensionering van Ingrid Van Herzele werd vanaf 1 augustus 2022 een nieuwe muntmeester aangesteld. Zijn naam? Giovanni Van de Velde. 

De voorbije vijf jaar was hij werkzaam als assistent van de Muntmeester en stond hij bij de Koninklijke Munt van België in voor de coördinatie van lastenboeken en de contacten met onze stakeholders.

Bij de titel van Muntmeester hoort ook een muntmeesterteken.

"In dat van mij staat een bloem centraal, vertelt Giovanni Van de Velde. Niet zomaar een bloem, het is een aster. Sinds 2021 staat mijn zoon Aster centraal in mijn leven. Aster Van de Velde, een bloem in het veld. Daar rond zie je een erlenmeyer, symbool van chemie. Die staat voor het belang aan wetenschap in onze huidige maatschappij."

Het nieuwe muntmeesterteken zal vanaf 2023 op de nieuwe Belgische euromunten te zien zijn.

Uitgiften Een herdenkingsmunt van 2€ ter ere van de zorgsector - 11/05/2022

In het Universitair Ziekenhuis Gent werd een herdenkingsmunt van 2€ ter ere van de zorgsector gelanceerd in aanwezigheid van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

De onthulling van deze herdenkingsmunt had een heel speciaal tintje voor twee historische medewerkers van de Koninklijke Munt van België en de Thesaurie: Luc Luycx en Ingrid Van Herzele. Terwijl het voor Luc zijn laatste succesvolle muntontwerp was als designer van de KMB, vervulde Ingrid haar rol als muntcommissaris met brio voor de laatste keer bij een officieel evenement van deze omvang

Uitgiften van het officiële assortiment 2022 van de Koninklijke Munt van België - 31/03/2022

De uitgiften van het officiële assortiment uitgegeven door de Koninklijke Munt van België in 2022 zijn bekend en beschikbaar op www.herdenkingsmunten.be.

De keerzijde van zilveren en gouden munten zal het portret van Koning Filip dragen. De andere verzamelmunten blijven de traditionele keerzijde behouden.

De Koninklijke Munt van België heeft de thema's onthuld van haar herdenkingsmunten van 2 euro voor het jaar 2022 - 23/03/2022

De Koninklijke Munt van België (KMB) heeft de thema's onthuld van de twee herdenkingsmunten van 2 euro die in 2022 zullen worden uitgegeven.

Een van de twee munten zal worden uitgegeven ter ere van het zorgpersoneel dat zich tijdens de corona crisis buitengewoon heeft ingezet. De andere munt zal worden uitgegeven ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het studentenuitwisselingsprogramma "Erasmus".

Nieuwe contracten voor de productie en de vernietiging van circulatiemunten - 05/01/2022

Sinds 2018 heeft de Koninklijke Munt van België de productie en vernietiging van circulatiemunten, en exploitatie van herdenkings- en verzamelmunten en medailles uitbesteed. Deze drieledige opdracht werd toen gegund aan de Koninklijke Nederlandse Munt. Gezien het aflopende contract, ging de KMB op zoek naar nieuwe partners voor deze opdrachten.

We kunnen u vandaag officieel meedelen dat voor de komende periode van 4 jaar (2022-2025) de opdracht voor de productie van de circulatiemunten gegund is aan de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Via de toekenning van een concessie werd de vernietiging van muntenstukken voor de periode 2022-2025 toegewezen aan ‘Monea Coin Technology’ uit Slovakije.

De exploitatie van herdenkings- en verzamelmunten en medailles werd na ondertekening van een licentieovereenkomst toegewezen aan de Koninklijke Nederlandse Munt tot en met 31/12/2025.

Nieuw: goud-en zilveranalyses

Sinds april 2021 kan u terug terecht bij het waarborgkantoor van de Koninklijke Munt van België voor het uitvoeren van goud- en zilveranalyses.

Voor meer informatie en concrete procedure, gelieve contact op te nemen via waarborgkantoor.officedegarantie@minfin.fed.be of op het nummer 02 572 57 57.

Opgepast: misleidende informatie Belgische munten

Via websites of andere kanalen worden medailles en verzamelmunten te koop aangeboden die geen officiële Belgische uitgiften zijn. Sommige teksten op die websites e.a. bevatten vaak misleidende informatie waaruit u verkeerdelijk zou kunnen afleiden dat het om officiële Belgische herdenkings- of verzamelmunten of medailles gaat.

Alle officiële Belgische munten zijn voorzien van het muntmeesterteken van Muntmeester Ingrid Van Herzele.

We willen dus benadrukken dat munten die dit muntmeesterteken van de Muntmeester niet dragen, geen officiële Belgische munten zijn.

Online inventaris KMB

De inventaris van de Koninklijke Munt van België is voortaan online raadpleegbaar via het Rijksarchief.
Ga naar het online archief.