Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Buiten de EU

Kopen buiten de EU

 • Hoeveel kan ik belastingvrij kopen als ik uit een land kom dat geen lid is van de Europese Unie ?

  Als u uit een land komt dat niet behoort tot de Europese Unie of uit een gebied met een speciaal fiscaal statuut (*) kunt u altijd door de douane worden gecontroleerd.

  Als u goederen aan te geven heeft, gebruik dan de rode uitgang. Gebruik alleen de groene uitgang als u er zeker van bent dat u niets aan te geven heeft of als u niet meer goederen bij u heeft dan de wettelijk bepaalde vrijstellingen in onderstaande tabel. 

  (*) De gebieden met een speciaal fiscaal statuut zijn o.a : de Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey …), de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife …), Guyana, Guadeloupe en Martinique, de Åland-eilanden en de Berg Athos ... De vrijstellingen bij invoer uit een gebied met een speciaal fiscaal statuut van de EU, zijn beperkt tot de vrijstellingen die verleend worden aan reizigers komende uit niet-EU-landen.

  Opmerking

  Als u door de lucht reist en u uit een land komt dat niet behoort tot de Europese Unie, u reist via een luchthaven van de Europese Unie, dan zal u op de transferluchthaven alleen de goederen moeten aangeven die u in uw handbagage vervoert.

  Goederen zonder handelskarakter die deel uitmaken van uw persoonlijke bagage worden met vrijstelling toegelaten binnen bepaalde perken. De vrijstellingen worden verleend ongeacht of u de goederen in die landen aankocht onder de voorwaarden van de binnenlandse markt of met terugbetaling of vrijstelling van de belastingen wegens hun uitvoer (bv : aankopen in een taxfreeshop op een luchthaven).

  GOEDEREN ZONDER HANDELSKARAKTER
  Tabaksproducten* Toegelaten hoeveelheid
  Sigaretten 200 stuks of
  Cigarillo's 100 stuks of
  Sigaren 50 stuks of
  Rooktabak 250 gram
  Alcohol en alcoholische dranken* Toegelaten hoeveelheid
  Niet-mousserende wijn 4 liter en
  Bier 16 liter en
  Gedistilleerde en alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 22 % vol; niet gedenatureerde ethylalcohol van 80 % en hoger 1 liter of
  Gedistilleerde en alcoholhoudende dranken, aperitieven op basis van wijn of van alcohol, tafia, saké of soortgelijke dranken met een alcoholgehalte van ten hoogste 22 %; mousserende wijnen, likeurwijnen 2 liter
  Andere goederen** Totale maximumwaarde per persoon
  Lucht- en zeereizigers; 430 € ***
  Andere reizigers (landreizigers of particuliere plezier-, lucht- of zeevaart) 300 € ***

    

  * De vrijstelling voor “tabaksproducten” en “alcohol en alcoholische dranken” wordt niet verleend aan reizigers jonger dan 17 jaar.

  ** Deze vrijstelling wordt beperkt tot 175 euro  voor reizigers jonger dan 15 jaar.

  *** Deze bedragen kunnen worden gewijzigd. Voor meer inlichtingen, neemt u contact op met de inlichtingendiensten waarvan de telefoonnummers in deze brochure zijn vermeld. 

  Bepaalde goederen zijn uitgesloten van de vrijstelling:

  • goederen bestemd voor de uitoefening van een beroep
  • goederen bestemd voor voortverkoop
  • goederen die worden ingevoerd in grotere hoeveelheden dan normaal in 1 keer door particulieren worden aangekocht 

  Invoer boven de met de vrijstelling toegelaten hoeveelheden of waarde 

  Wanneer u meer invoert dan de toegelaten vrijstellingen moet u de goederen aan de Douane aangeven om te vermijden dat u naast de verschuldigde belastingen ook een boete moet betalen. 

  • Wanneer u grotere hoeveelheden tabaksproducten en/of alcoholische dranken invoert dan de met vrijstelling toegelaten hoeveelheden, worden enkel de hoeveelheden boven de maxima belast.
  • Wanneer u andere goederen invoert waarvan de waarde het maximumbedrag van de vrijstelling overschrijdt, worden de belastingen geïnd op de totale waarde van het voorwerp.
 • Wat kan ik belastingvrij kopen in taxfreeshops als ik reis buiten de Europese Unie ?

  • U kunt belastingvrij (en onbeperkt) kopen indien u met een rechtstreekse vlucht of een vlucht met tussenstop (zonder dat u uw bagage opnieuw incheckt) in een EU-lidstaat naar een niet-EU-land reist. De aankopen zijn in principe uitsluitend bestemd om verbruikt te worden in het niet-EU-land en dus niet om opnieuw in de EU te worden ingevoerd.
  • Bij uw terugkeer in de Europese Unie heeft u echter enkel recht op de vrijstellingen die vermeld zijn in bovenstaande tabel. De Belgische Douane zal u de rechten en taksen aanrekenen op de aankopen die de vrijstellingen overschrijden.