Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Motor

Motor

 • Welke beroepsmatige verplaatsingskosten zijn voor motorrijders fiscaal aftrekbaar?

  Zowel de woon-werkverplaatsingen als de andere beroepsmatige verplaatsingen met uw motorfiets zijn fiscaal aftrekbaar.

  Voor uw woon-werkverkeer heeft u de keuze tussen het forfait van 0,15 euro per afgelegde kilometer (beperkt tot 100 km per verplaatsing) en het bewijzen van uw werkelijke kosten (kosten woon-werkverkeer, verzekeringskosten, verkeersbelasting, brandstof, kosten voor beschermende motoruitrusting...).

  Voor uw andere beroepsmatige verplaatsingskosten gelden dezelfde toepassingsregels als voor de beroepsmatige verplaatsingen (buiten het woon-werkverkeer) met de auto.

  Uw woon-werkverplaatsingen en andere beroepsmatige verplaatsingen zijn volledig aftrekbaar (niet beperkt tot 75%, inclusief brandstof), zelfs wanneer u niet kiest voor het forfait van 0,15 euro per afgelegde kilometer maar voor de kosten die u daadwerkelijk heeft gemaakt.

 • Is de motoruitrusting altijd aftrekbaar?

  Als u voor uw woon-werkverkeer kiest voor het forfait van 0,15 euro (beperkt tot 100 km per verplaatsing)  wordt verondersteld dat al uw kosten begrepen zijn in dit forfait, dus ook de kosten voor uw motoruitrusting. U kunt ze bijgevolg niet meer apart aftrekken.

  Als u kiest voor de aftrek van uw werkelijke kosten, is uw beschermende motoruitrusting aftrekbaar wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • de beschermende motoruitrusting is gekocht in een motorspeciaalzaak
  • het gaat om beschermende en specifieke motoruitrusting of thermische onderkledij
  • Op de factuur moet het merk, het model en een omschrijving van de motoruitrusting vermeld zijn
 • Ik ben motorrijder. Wat kan ik afschrijven en hoe moet ik dat doen?

  Als u kiest voor de aftrek van uw werkelijke kosten, kunt u zowel uw motorfiets als uw beschermende motoruitrusting afschrijven. Een nieuwe motorfiets is in principe afschrijfbaar op 5 jaar, de uitrusting op 3 jaar. Degressief afschrijven is toegelaten.

 • Waar kan ik meer informatie vinden over de aftrek van motorkosten?