Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

 • Mijn werkgever betaalt mijn abonnement op het openbaar vervoer voor mijn woon- werkverplaatsingen terug. Is die vergoeding belastbaar?

  Neen. Als uw werkgever de kosten van uw bus-, metro- of treinabonnement volledig of gedeeltelijk terugbetaalt, dan is die vergoeding helemaal vrijgesteld van belastingen.

  Opgelet!

  Als u uw werkelijke kosten bewijst in uw belastingaangifte dan wordt de hele vergoeding wél belastbaar.

 • Kan ik mijn werkelijke kosten bewijzen als mijn werkgever mijn abonnement betaalt (derde betaler systeem)?

  Ja. U kunt uw woon-werkverkeer altijd opnemen in de werkelijke kosten, ook als uw werkgever het abonnement voor u betaald heeft. U kunt dat doen aan 0,15 euro per km. Om daarmee boven het bedrag van de forfaitaire kosten uit te komen, moet u wel een lang dagelijks traject afleggen.

  Opgelet!

  Denk er wel aan dat, als u uw werkelijke kosten bewijst in uw belastingaangifte, de hele vergoeding van uw werkgever belastbaar wordt.

  Om te weten wat voor u de beste optie is, kunt u een simulatie maken in Tax-on-Web of TaxCalc.

 • Hoe moet ik de terugbetaalde kosten voor openbaar vervoer aangeven in mijn belastingaangifte?

  Uw werkgever zal de vergoeding voor het abonnement op het openbaar vervoer, die hij u betaalt, of die hij rechtstreeks aan de vervoersmaatschappij betaalt, vermelden op uw loon fiche 281.10 onder de rubriek 17, a ("Openbaar vervoer").

  In uw belastingaangifte neemt u dat bedrag over naast de code 1254/2254. Als u er niet voor kiest om uw werkelijke kosten te bewijzen, dan mag u het volledige bedrag ook opnemen naast code 1255/2255, om zo de vrijstelling te vragen.

 • Waar kan ik meer informatie vinden over de berekening van mijn werkelijke kosten voor het gebruik van openbaar vervoer tijdens mijn woon-werkverplaatsingen?