Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Belastingvermindering voor lage energiewoningen, passiefwoningen en nulenergiewoningen

Opgelet! Met een certificaat dat afgeleverd werd door een EPB consulent kan u niet van de belastingvermindering profiteren. Om van de belastingvermindering te kunnen genieten, heeft u een certificaat nodig dat afgeleverd werd door de vzw Passiefhuis-Platform of door de bevoegde regionale administratie (Vlaams Gewest / Brussels Hoofdstedelijk Gewest / Waals Gewest).
 

Belastingvermindering voor lage energiewoningen, passiefwoningen en nulenergiewoningen

 • Kan ik nog recht hebben op de belastingvermindering voor lage energiewoningen, passiefwoningen en nulenergiewoningen?

  Tot en met het aanslagjaar 2012 had u, gedurende 10 jaar, recht op een belastingvermindering voor een lage energiewoning, een passiefwoning of een nul energiewoning.
  Die belastingvermindering werd afgeschaft vanaf het aanslagjaar 2013 (inkomstenjaar 2012).

  Opmerking: als uw woning gecertifieerd werd in 2011 of eerder, blijft u de belastingvermindering krijgen voor het resterende deel van de periode van 10 jaar.

  Uitzondering

  U heeft toch nog recht op de belastingvermindering voor energiezuinige woningen als u voor 1 januari 2012 een contract had afgesloten om:

  • een lage energiewoning, een passiefwoning of een nul energiewoning in nieuwe staat te verwerven
  • een lage energiewoning, een passiefwoning of een nul energiewoning te laten bouwen
  • een onroerend goed te laten verbouwen met als doel er een lage energiewoning, een passiefwoning of een nul energiewoning van te maken

  Meer informatie en gedetailleerde FAQ

 • Ik heb de belastingvermindering gekregen in 2020. Krijg ik ze ook nog in 2021 en de volgende jaren?

  U heeft recht op de belastingvermindering gedurende 10 opeenvolgende jaren. Het recht geldt vanaf de datum van het certificaat dat bevestigt dat de woning een lage energiewoning, een passiefwoning of een nulenergiewoning is.

  Dat certificaat moet afgeleverd zijn door een door de Koning erkend instituut, door de bevoegde lokale administratie of door een instituut of administratie met dezelfde bevoegdheid in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte.

  Voorbeeld:

  In 2011 heeft mijnheer Janssens een passiefhuiscertificaat gekregen voor de woning waarvan hij eigenaar was. Mijnheer Janssens heeft recht op de belastingvermindering voor de jaren 2011 tot en met 2020 (aanslagjaren 2012 tot en met 2021).

  Opgelet!

  Op 31 december van elke belastbare periode moet u telkens eigenaar, bezitter, erfpachter, naakte eigenaar of vruchtgebruiker zijn voor de lage energiewoning, de passiefwoning of de nulenergiewoning.

  Voorbeeld:

  In 2011 heeft mijnheer Janssens een passiefhuiscertificaat gekregen voor de woning waarvan hij eigenaar was. Op 1 februari 2020 heeft mijnheer Janssens zijn woning verkocht. Hij heeft dus geen recht meer op de belastingvermindering vanaf het aanslagjaar 2021 (inkomsten 2020).

 • Wat is het bedrag van de belastingvermindering voor aanslagjaar 2021?

  De bedragen voor aanslagjaar 2021 (inkomsten 2020) zijn: 

  • voor lage energiewoningen : 470 euro
  • voor passiefwoningen : 940 euro
  • voor nulenergiewoningen : 1.880 euro