Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Verhuur garages, boxen en staanplaatsen

Btw-nummer aanvragen voor de verhuur van garages, boxen of autostaanplaatsen?

 • Ik verhuur een garage, een box of een autostaanplaats. Welke zijn de gevolgen op het vlak van btw?

  Zelfs als particulier bent u btw-plichtig als u een garage, een box of een autostaanplaats verhuurt. Dat wil zeggen dat u bij het bevoegde kantoor van uw woonplaats een btw-nummer moet aanvragen (u kunt de gegevens krijgen in de kantorengids of bij ons Contactcenter).

  Als btw-plichtige moet u:

  • de btw aanrekenen aan uw huurders
  • periodieke btw-aangiften indienen
  • de aan uw huurders aangerekende btw doorstorten naar de Staatskas.

  Anderzijds kunt u volgens de normale regels de btw in aftrek brengen die u betaald heeft op de goederen en diensten die u geleverd werden in het kader van de verhuur.

  Als u niet btw-plichtig bent door een andere economische activiteit en uw jaarlijkse omzet uit de huurinkomsten niet hoger is dan 25.000 euro, kunt u een bijzondere regeling genieten, de vrijstellingsregeling. U moet dan nog steeds een btw-nummer aanvragen, maar u bent vrijgesteld van de meeste andere btw-verplichtingen zoals het aanrekenen van btw aan uw huurders.

 • Ik verhuur een woning of kantoorruimte met garage. Wat met de btw?

  Als u samen met een ander onroerend goed (appartement, huis, kantoorruimte…) een garage, een box of een autostaanplaats verhuurt (of die nu zijn opgenomen in hetzelfde huurcontract of niet), dan moet u geen btw aanrekenen of doorstorten als de garage, de box of de autostaanplaats en het onroerend goed dat u voor andere doeleinden verhuurt

  • deel uitmaken van eenzelfde gebouwencomplex
  • door dezelfde eigenaar aan dezelfde huurder zijn verhuurd.