Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Afbraak

Aangifteformulier 43B: Afbraakwerken

Afbraak

 • Ik heb (een deel van) een onroerend goed afgebroken. Hoe en wanneer moet ik aangifte doen bij het kadaster?

  Wanneer u afbraakwerken gedaan hebt, moet u ons dat binnen de 30 dagen na de voltooiing van de afbraakwerken laten weten.

  In veel gevallen krijgt u een brief met formulier om de aangifte in te dienen. Hebt u geen brief ontvangen? Dan moet u spontaan aangifte doen. Bij niet-aangifte riskeert u een administratieve en zelfs een strafrechtelijke boete.

  1. Vul het aangifteformulier 43B:  afbraakwerken (PDF, 627.5 KB) in.
  2. Bezorg het aan de FOD Financiën op een van de volgende manieren:
   • via MyMinfin
   • met de post

  MyMinfin

  1. Meld u aan in MyMinfin.
  2. Doorloop de verschillende stappen.

  Post

  Stuur het aanvraagformulier in een voldoende gefrankeerde envelop naar een van de scanningcentra van de FOD Financiën. Het busnummer hangt af van de gemeente waarin uw goed ligt. U vindt de adresgegevens in deze lijst.

 • Ik heb van de administratie een aangifteformulier 43B gekregen, maar de afbraakwerken zijn nog niet klaar. Wat moet ik doen?

  Als de afbraakwerken nog niet klaar zijn, vermeldt u op het aangifteformulier de datum waarop u verwacht dat de werken voltooid zullen zijn.

 • Ik heb van de administratie een aangifteformulier 43B gekregen, maar ik ben geen eigenaar meer. Wat moet ik doen?

  Stuur het aangifteformulier 43B samen met een bewijs van verkoop terug naar de dienst die op het formulier vermeld staat.

 • (Een deel van) Mijn onroerend goed is vernield na een ramp. Hoe en wanneer moet ik aangifte doen bij het kadaster?

  Als u schade hebt opgelopen aan uw onroerend goed na een ramp, kunt u contact opnemen met de diensten van het gewest waarin het goed ligt om een vermindering van de onroerende voorheffing te krijgen.

  Alleen wanneer uw onroerend goed dermate beschadigd is dat er een definitieve waardevermindering ontstaat, moet u ook een aangifte indienen bij de Administratie Opmetingen & Waarderingen om het kadastraal inkomen te laten herschatten. U gebruikt daarvoor het aangifteformulier 43B voor afbraakwerken.