Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Kijk uit voor namaak als je online shopt!

Datum:

Douanecontroles op namaak hebben dit jaar reeds 14.668 vaststellingen opgeleverd. Bij deze controles werden bijna 821.149 voorwerpen in beslag genomen, met een totale economische waarde van +/- 32,5 miljoen euro. Als we de aard van de in beslag genomen namaakgoederen bekijken, zien we de volgende top 5:

  1. Pakjes van 20 sigaretten
  2. Speelgoed en spelletjes
  3. Voedsel, alcohol en dranken
  4. Kleding en accessoires
  5. Mobiele telefoons en accessoires

Het land waarvan het grootste aantal inbeslagnames dit jaar afkomstig was, is China (met 60% van alle inbeslagnames), gevolgd door Hongkong (China en Hongkong zijn samen goed voor ongeveer 83% van alle inbeslagnames in België) en vervolgens Turkije.

In 2020 werden iets meer dan een miljoen artikelen door de douane in beslag genomen. En het is vaak de traditionele piekperiode aan het eind van het jaar die dit cijfer nog verder opdrijft. Dit jaar begint deze periode vandaag met de traditionele Black Friday! Dit is een gelegenheid om te profiteren van aanzienlijke kortingen, maar toch waakzijn te zijn voor namaakgoederen.

Namaakproducten vormen namelijk niet alleen een gevaar voor onze economie en voor handelaars en producenten die de regels respecteren, maar ook voor onze gezondheid. Onze gezondheid wordt beschermd door Europese kwaliteitsnormen. Namaakspeelgoed, -juwelen of -medicijnen voldoen niet altijd aan deze normen en zijn dus lang niet veilig genoeg.

Afgezien van de gezondheids- en veiligheidsrisico's kan namaak ook leiden tot onverwachte kosten voor de koper. Zo loop je als consument het risico dat je goederen in beslag worden genomen en je dus betaalt voor een artikel dat je nooit zal ontvangen. Daarnaast bestaat ook het risico van een boete of extra administratieve kosten. Meer informatie hier!

Alvast veel plezier bij het winkelen! En onthoud... "Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal niet." Neem een kijkje op onze Instagram Account!